JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Apicultura

09/05/2014 - Accions per combatre la vespa velutina

Veure més informació:

La Vespa Velutina (també anomenada Vespa Asiàtica o camagroga) és una vespa originària de Xina que s’està estenent per Europa a causa de la seva arribada a França a través d’un carregament de fusta sense desinfectar l’any 2004. S’alimenta de diferents insectes i també d’abelles, per la qual cosa suposa una amenaça a l’apicultura. A Espanya es va localitzar per primera vegada a Irún l’any 2010. En tres anys va colonitzar el País Basc i va entrar a les comunitats de Castella i Lleó, Cantàbria, Astúries, Galícia i Catalunya.

 

Es distingeixen pel seu tòrax de color negre, excepte el quart segment que es groc, i les seves cames amb els extrems grocs.

 

Com ja em dit, aquesta vespa és perillosa ja que ataca a les abelles autòctones. Per aquest motiu, la DAAM (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) ha establert un Pla de Lluita contra aquesta vespa.

 

L’estratègia d’aquest pla és actuar sobre els focus. Per aquest motiu s’han de destruir els seus nius. Això però s’ha de fer d’una manera adequada, en una època concreta i amb un equip qualificat per la funció.

 

La DAAM estableix que les accions s’han de portar a terme des de setembre fins quan arriba el fred. Un cop arriba el fred ja no es podrà actuar fins que comenci la primavera. Al mes de març és quan surten les femelles fundadores, que construiran el niu inicial i d’aquest sortiran les obreres que construiran el niu definitiu.

 

Per tant, el calendari d’accions segons la DAAM és el següent:

 

Febrer - Abril

Trampeig de les femelles fundadores.

 

Març - Octubre

Recerca i assenyalament dels nius.

 

Abril - Finals Octubre

Destrucció dels nius.

 

Octubre – Novembre

Trampeig de mares.

 

 

El millor moment per destruir els nius és als mesos de juliol i agost i el millor moment és a la tarda-nit quan totes les vespes són dins del niu.

 

Per destruir-los s’ha de taponar la sortida, injectar insecticida i cremar o congelar el niu.

 

A Catalunya de moment no s’ha localitzat cap niu, però si s’han vist diversos exemplars d’aquesta vespa a la Garrotxa, a la Selva i al Ripollès.

 

Cal esmentar que ja s’han instal·lat 540 paranys per tot el territori.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat