JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Arròs

09/05/2014 - La lluita contra el cargol poma

El Pomacea canaliculata o, com és més conegut, el cargol poma, és un cargol d’aigua dolça procedent d’Amèrica del Sud. Són molt coneguts, ja que molta gent els utilitza per netejar els seus aquaris però és una espècie invasora que s’ha estès a Autràlia i al sud d’Àsia. Des de juny del 2009 també es troben al Delta de l’Ebre on s’alimenta dels brots tendres d’arròs i això ha suposat un gran problema pels arrossaires.

 

Tot i les mesures que s’han portat a terme, la població de cargols poma cada cop ha augmentat més, cosa que ha arribat a provocar la pèrdua d’un 70% de la producció d’arròs.

 

El fet que es reprodueixen amb gran facilitat, que poden respirar tant per brànquies com per pulmons,  que aguanten les baixes temperatures i que no tenen depredadors ni existeix un producte fitosanitari contrastat, fa difícil la seva eliminació.  

 

A més aquest cargol té un impacte negatiu sobre la fauna i la flora silvestre del riu, ja que es troben en diversos punts d’aquest. Per tant, és un problema que afecta a tothom i que amenaça d'estendre’s a altres indrets.

 

El Departament d’Agricultura ha creat una comissió per establir un pla de lluita i ha compromès esforços i recursos econòmics. Aquest pla preveu que, després de la sega, s’inundin unes 2.500ha d’arrossars amb aigua marina i es dessequin altres 6.500ha i es tractin amb Saponines i aigua de mar les séquies.

 

Des de JARC vam considerar que calia comptar amb la implicació del Ministeri d’Agricultura i de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Per aquest motiu vam enviar una comunicació on sol·licitàvem una reunió urgent per tractar el tema.

 

Finalment, el DAAM va informar que el ministre d’Agricultura es va comprometre a fer tot el possible per garantir el finançament del pla.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat