JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Olivera

31/07/2014 - La Mosca de l'Oliva

Veure més informació:

La Bactrocera oleae, més coneguda com la mosca de l’oliva, es un insecte de la família Tephritidae. Les seves larves s’alimenten de la polpa del fruit de l’olivera, d’aquí el seu nom vulgar. Aquesta mosca es troba al nord, sud i est d’Àfrica, a les Illes Canàries, a la Índia, a Àsia Occidental i a l’Europa mediterrània.

 

Des dels anys noranta s’han fet tractaments aeris per combatre aquesta plaga a la zona del Baix Ebre i el Montsià. D’aquesta manera s’ha aconseguit que a la resta de zones olivicultores de Catalunya hi hagi molta menys afectació.

 

Amb les retallades de pressupost dels darrers anys, el MAGRAMA ha considerat que aquesta és una plaga endèmica i ha suprimit la partida pressupostària per fer els tractaments aeris. L’any passat només se’n va fer un i la incidència de la plaga a Catalunya va ser molt alta, amb grans pèrdues per olives picades caigudes a terra.

 

Enguany el DAAM, a petició del sector, ha creat una taxa per poder finançar aquests tractaments aeris, que serà de 10,5 €/ha per les superfícies d’olivera del Baix Ebre i Montsià declarades a la DUN del 2014. En total s’han d’aconseguir 268.000 € que correspon al 50% del que costen els tractaments. En les properes setmanes es publicarà una Ordre i s’enviaran les cartes de pagament als olivicultors.

 

Des de JARC estem treballant per aconseguir que no hagin d’assumir la taxa només els pagesos del Baix Ebre i del Montsià. Cal que sigui assumida per tots els productors de Catalunya donat que combatre la mosca és un bé comú, no només per als pagesos de les zones més afectades. També tornarem a demanar la implicació del Ministeri.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat