JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

13/03/2015 - JARC-COAG alerta que el Pla de lluita 2015 contra el cargol poma serà insuficient: falten mesures i no és integral

Veure més informació:

L’organització agrària recorda que no actuar correctament contra aquesta plaga suposa posar en perill l’ecosistema del Delta de l'Ebre, no només el cultiu de l’arròs, per tant, demana màxima responsabilitat, sobretot a l'Administració.

Els representants de l’entitat afirmen que molts productors, davant la falta d’efectivitat de les mesures de lluita i la manca de compensacions econòmiques per les pèrdues, estan cada dia més desmoralitzats i es veuen obligats a optar per altres cultius, com l’horta, per assegurar la viabilitat de les seves explotacions.

Tornen a demanar al Departament d'Agricultura compensacions per les pèrdues econòmiques que acumulen els productors d’arròs, pels danys derivats del caragol poma i per les actuacions necessàries per eradicar-lo. JARC-COAG reitera que cal avaluar la possibilitat que ofereix el Reglament europeu 702/2014 d’oferir ajudes per la reparació de danys causats per plagues.

Demà, dissabte 14 de març de 2015, el Departament d'Agricultura ha convocat una reunió amb representants del sector de l’arròs del Delta de l'Ebre per acabar de definir el Pla d’actuació 2015 contra el cargol poma. Aquesta es celebrarà a la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre (Palau Abària – c/ Montcada, 23 de Tortosa), amb una posterior roda de premsa, convocada a les 10:30 hores, per fer-lo públic. A ambdós actes hi assistiran la Cap sectorial de l’arròs de JARC-COAG, Àngels Amenós, i el President de l’organització agrària a Tarragona, Josep Balsebre.

Després d’analitzar la informació tramesa pel DAAM, fruit d’anteriors reunions amb representants del sector, algunes de les quals lamentablement l’organització agrària no ha tingut accés, JARC-COAG fa la següent valoració del Pla d’actuació 2015 del Cargol Poma:

- Les mesures plantejades no son suficients per eradicar el problema de forma integral a tot el territori afectat per la plaga. El Pla 2015 no contempla actuacions a bona part del marge esquerre, per tant, es trasllada al pagès, de les zones no incloses en el Pla, la responsabilitat d'actuar i evidentment els costos de les mesures adoptades.

- Cal plantejar paral·lelament compensacions econòmiques per les pèrdues que els  productors acumulen, tant pels danys derivats del caragol poma com per les actuacions necessàries per eradicar-lo. En aquest sentit, reiteren als representants del Departament d'Agricultura que s’analitzin les possibilitats que ofereix l’article 26 del Reglament europeu 702/2014, per oferir ajudes per reparar els danys causats als arrossaires pel cargol poma i els derivats de l’aplicació obligada del Pla de lluita. Actualmentla Unióeuropea ha reconegut la importància d’acabar amb aquesta espècie invasora, dotant econòmicament el programa públic de lluita d’obligat compliment, però els productors no reben cap compensació pels danys que van acumulant.

Finalment, l’organització fa una crida a unir esforços i col·laborar conjuntament productors, organitzacions i Administració en pro de salvar l’ecosistema deltaic, important no només per al sector arrossaire, i demana responsabilitat a tothom, especialment a l'Administració, ja que es tracta d’un greu problema relacionat amb la sanitat vegetal.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat