JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

11/03/2015 - JARC-COAG valora la sanció a les indústries làcties i treballa perquè els ramaders damnificats rebin una compensació econòmica pels perjudicis patits

Veure més informació:

L’organització agrària considera que les Administracions també han de controlar l’actuació de la distribució, la qual també té responsabilitat en els preus que el ramader acaba percebent, en utilitzar la llet com a producte reclam o establint pràctiques de venda a pèrdues. 

JARC-COAG valora positivament que, com a mínim, una de les Administracions competents hagi resolt que els ramaders de vaquí de llet pateixen des de fa dècades una situació crítica que s’ha reivindicat reiteradament, però no se’ls compensi econòmicament. A més, no entén, quela Ministrad’Agricultura no s’hagi posicionat plenament al costat d’uns productors que, durant molts anys, han patit les pràctiques ara sancionades i que n’han estat les víctimes, i sí s’hagi mostrat preocupada per l’impacte en la indústria.

D’altra banda, l’organització agrària considera necessari que el control de les Administracions s’estengui a la distribució, la qual també té responsabilitat en els preus que el ramader acaba percebent, en utilitzar la llet com a producte reclam o establint pràctiques de venda a pèrdues.

Pel que fa a la sanció, recorda que laComisión Nacionalde los Mercados y la Competenciaestima en més de 800 M€ el benefici il·lícit per les pràctiques sancionades, mentre la multa l’estableix en 88 M€, que representa només un 10%.

L’organització agrària fa públic que està treballant perquè els ramaders damnificats rebin una compensació econòmica pels perjudicis que ha patit durant tots aquests anys, els quals han incidit tant en la viabilitat de les explotacions com, en alguns casos, en la seva continuïtat. En aquest sentit, JARC-COAG exposa que entre els anys 1992 i 2012, a Catalunya es va reduir en més de 3.500 el nombre d’explotacions de boví de llet, fruit de la necessària reestructuració del sector, però també de la situació que pateix des de fa dècades.

L’organització agrària porta anys denunciant que els productors han tingut tradicionalment una nul·la capacitat de negociació dins la cadena alimentària i, per això, més enllà de la constatació d’un fet sabut, la sanció ha de representar un punt d’inflexió en les relacions entre productors i indústria, així com en la defensa del sector productiu.

Des de JARC-COAG també s’exigeix a les Administracions competents que hi hagi continuïtat en el seguiment de les pràctiques que es dóna al sector lacti i que s’actuïn amb celeritat.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat