JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/03/2015 - JARC-COAG alerta que els ramaders d'oví amb poca base territorial seran els més afectats pels canvis en la normativa d'ajuts

    Imatge de la jornada de l'oví a Girona

Veure més informació:

Aquest dijous 5 de març, l'organització agrària ha organitzat la II Jornada de l'Oví a Girona

L'organització agrària torna a destacar que el problema més greu del nou sistema de suport a l'activitat agrària i ramadera és que no es prioritzen els agricultors i ramaders professionals, i es continua deixant la porta oberta a absentistes, “caça primes” i “agricultors i ramaders de sofà”.

Davant d'aquest fet, afirmen que en el cas de l'oví ara només es pot vetllar perquè la reducció dels ajuts directes, adreçats necessàriament a complementar la renda d'aquests ramaders, es vegi compensada amb un major suport econòmic per ajuts acoblats basats en la producció. 

Representants de JARC-COAG han exposat aquest dijous a la II Jornada de l’Oví de Girona la seva preocupació pel que suposa pel sector el nou model de regionalització previst a la nova PAC (Política Agrària Comuna). En la jornada hi han participat una cinquantena de persones i ha estat inaugurada pel cap sectorial de l’oví de JARC-COAG, Josep de Ros.

El coordinador tècnic de l’organització agrària, Jordi Vidal, ha explicat els principals canvis de la reforma de la normativa d’ajuts, la qual perjudica greument els productors amb poca base territorial. La reducció del suport per aquests productors, en principi, s’hauria de veure compensada pels ajuts acoblats adreçats al sector oví. Des de JARC-COAG, però, es considera que caldrà fer un seguiment per veure quin serà l’impacte que tindrà pels ramaders.

L'organització agrària també ha reclamat una vegada més que cal que es prioritzin els agricultors i ramaders professionals en la percepció dels ajuts i no uns sectors sobre els altres. D’aquesta manera, les explotacions que realment es dediquen a l’activitat agrària o ramadera podrien rebre el suport que els cal per innovar o modernitzar.

En la jornada, també hi ha participat la cap del Servei d’Ordenació Ramadera del DAAM, Montse Àlamos, que ha explicat com afecta el decret d’explotacions ramaderes al sector oví. La normativa pretén determinar els requisits que han de complir les explotacions ramaderes, aspecte que en cap cas hauria de suposar una excessiva càrrega administrativa per al ramader.

Un dels aspectes del decret que també afecta als productors d’oví, sobretot als de ramaderia intensiva, és l’aplicació de distàncies entre l’explotació i les vies que suposin un risc sanitari, com per exemple, autopistes o ferrocarrils. Des de JARC-COAG s’ha demanat que de la mateixa manera que les explotacions han de respectar les distàncies mínimes, també es faci quan es planifiquen, per exemple, creixements urbanístics.

La jornada l’ha clausurat el director dels Serveis Territorials del DAAM, Vicenç Estanyol, després d’una taula rodona i l’exposició de les conclusions de la jornada. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat