JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

05/02/2015 - JARC demana canvis importants per salvar la producció de cítrics a Catalunya

Veure més informació:

L’organització agrària ha sol·licitat a Agroseguro (Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios) que millori les condicions de cobertura del "pixat", sobretot en la varietat de mandarines Clemenules, ja que actualment no son gens adequades per als productors.

D’altra banda, l’organització agrària considera importantissim que es treballi seriosament per millorar la difícil situació d’un sector, que des de 2009, viu una greu crisi de preus en origen, amb descensos superiors al 40%.

A més, com a compensació extraordinària a la nefasta campanya 2014, marcada també per l’efecte del veto rus, demana que s’habiliti la retirada i destrucció de producte al propi camp (adob orgànic), per evitar cobrecostos de manipulació i distribució d’un producte que el mercat no pot absorbir, i aconseguir així que les ajudes arribin a tots els pagesos que estan vivint una crítica situació.

Davant la greu crisi que viu des de fa anys el sector citrícola català, amb una caiguda de preus en origen superiors al 41% des del 2009, agreujada enguany per l’afectació del veto rus i unes negatives condicions meteorològiques, JARC-COAG demana a les Administracions actuacions decidides i urgents per recolzar als pagesos, i salvar la producció de cítrics a Catalunya.

En concret, l’organització agrària ha sol·licitat a AGROSEGURO, a través de COAG, i ho farà també directament, que es faci una revisió urgent de la cobertura de l’assegurança per als danys del pixat, que aquesta campanya ha malmès un 60% de la producció. Els representants de JARC demanen que, sobretot, es millori la cobertura de la varietat de mandarines Clemenules, molt afectada per les condicions meteorològiques que afavoreixen aquesta problemàtica, deixant clar que no és una malaltia de l’arbre.

A més, l’organització agrària també demana una revisió exhaustiva dels danys que tant el clima, com les plagues i/o la fauna poden causar al cultiu citrícola. Actualment, molts d’aquests aspectes no es cobreixen o tenen unes franquícies massa elevades pel sector.

D’altra banda, JARC-COAG, continua demanant que s’actuï per canviar les difícils condicions dels productors de cítrics de Catalunya, que des de fa massa anys pateixen una continua crisis de preus. I considera que, urgentment, cal compensar les pèrdues que els pagesos estan tenint aquesta darrera campanya, en que per acabar de "rematar", s’ha afegit els efectes del veto rus i una major afectació del pixat.

En aquest sentit, l’organització agrària creu que davant una greu crisis de preu com l'actual, provocada per un col·lapse del mercat, la millor opció per no augmentar més els costos és la retirada de fruita dels arbres per convertir-la en adob orgànic. Amb aquesta mesura, es facilitaria la retirada de la fruita del mercat, es milloraria la composició del sòl agrícola, s’evitarien sobrecostos de manipulació i distribució, i s’amortiria una mica la pèrdua de la renda agrària, ja que seria el pagès qui es beneficiaria directament dels ajuts, i no les Organitzacions de Productors. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat