JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/01/2015 - Reunió bilateral de JARC-COAG amb el DAAM: Els representants de l'organització fan repàs als aspectes que més els preocupen

    Reunió bilateral entre representants de JARC-COAG i del DAAM

Veure més informació:

El dimecres 28 de gener a la tarda, el President de JARC-COAG, Francesc Boronat, i diferents membres del Consell Nacional de l’organització agrària, van reunir-se amb el Conseller d’Agricultura i diversos directors generals, per a tractar algunes de les principals qüestions que estan preocupant i afectant el sector:

 - Efectes veto rus: L’organització agrària denúncia que els productors no han rebut recolzament per part de ningú, ni dela UE, ni del Ministeri, ni del DAAM. A més, s’ha de pressionar perquè la Unió Europea negociï ràpidament amb Rússia l’aixecament del veto per a tots els sectors i per a tots els Estats Membres.

Mesures de gestió de crisis de mercat: Cal canviar-les urgentment, perquè no son efectives. S’ha d’habilitar la no collita com a sistema de retirada de producte del mercat en el supòsit de crisis de preus greu, evitant el sobrecost d’entrada de producte a la cadena de comercialització i distribució, i possibilitant que les compensacions arribin realment al camp. Actualment, aquestes només arriben a les Organitzacions de Productors, i no reverteixen en els pagesos a nivell individual.

Foc bacterià: El DAAM ha de ser conseqüent. Si volen continuar sent zona protegida, les indemnitzacions per arrencada no poden disminuir, i cal que destinin els recursos humans necessaris per prospectar correctament tota la superfície de Catalunya potencialment afectada.

Pràctiques comercials inadequades que perjudiquen als productors: El DAAM ha d’actuar ràpidament, i amb fermesa, en aquells casos en què es detectin pràctiques comercials indegudes que afecten als productors, com la venda a pèrdues.

Ajuts: El 2014 ha estat un any perdut per la incorporació de joves al camp. Respecte als Plans de Millora, el 2014 no es convocaren, ientre2012 i 2013 es denegaren uns 1440 expedients per falta de pressupost. Cal donar recolzament econòmic als productors que havent fet inversions, s’han quedat "penjats".

Pagaments pendents: És inacceptable que encara no s’hagin fet efectius alguns ajuts de la campanya 2009, com el Pla de Reestructuració de cítrics. Cal pagar el que es deu el més aviat possible, i no excusar-se en que depèn del Ministeri d'Agricultura o del Departament d'Economia dela Generalitat. El sector no ha de ser "la financera" de l'Administració.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat