JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

10/10/2019 - JARC participa en la manifestació de Madrid que aplega milers d’olivarers

  • L’organització agrària ha assistit a la mobilització, que ha concentrat a la capital més de 40.000 persones, segons els organitzadors, procedents de les principals zones de producció de l’estat, sota el lema “Precios justos para un olivar vivo”.  
  • Lluis Gaya, cap sectorial de l’olivera de JARC reclama que el Ministerio de Agricultura pressioni perquè la Unió Europea apugi el preu mínim per activar l’emmagatzematge privat, que està per sota actualment del cost de producció. 

Madrid, 10 d’octubre de 2019. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha estat present a la gran manifestació, convocada per ASAJA, COAG, Cooperativas Agro-Alimentarias y UPA. La concentració s’ha iniciat aquest matí a les 11:30 h a la Puerta de Alcalá, a la plaza de la Independencia i ha transcorregut pel carrer Alfonso XII per desembocar a la porta del Ministerio de Agricultura a Atocha, on han llegit el manifest, que entregaran al Govern, esperant una resposta que no confien que arribi fins després de les eleccions. 

Milers d’olivarers s’han desplaçat a Madrid des d’Andalusia, Extremadura, Castella La Manxa, Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia, La Rioja i Catalunya per reclamar uns “preus justos per una olivera viva”. Un gran nombre de pancartes que aixecaven els manifestants feia al·lusió a l’especulació com a causa de la crisi de preus que pateix el sector. 

Al conjunt de l’Estat l’últim any del preu en origen de l’oli d’oliva ha experimentat una caiguda d’un 44%. De 3,53€ kg al mes de juny de 2018, les cotitzacions es s’han situat actualment per sota dels 2 €/kg, en un context on la demanda creix per sobre de l’oferta, fet que demostra que aquesta crisi no respon a raons objectives del mercat. 

La situació dels productors a Catalunya és igualment crítica. Durant el 2018 es va passar de pagar el verge extra de 3,5 €/kg al mes de juny als 2,75 €/kg al mes d’octubre. Un any després oscil·la entre un 2,10 i 2,30 €/kg, i els olis llampants ronden l’1,80 €/kg. 

Els olivarers denuncien que aquesta situació representa una amenaça per la viabilitat de l’olivera tradicional i que posa en risc a les més de 250.000 famílies que viuen directament o indirectament d’aquest cultiu a Espanya. 

L’especulació propicia uns preus mínims per sota dels costos 

Lluis Gaya, cap sectorial de l’olivera de JARC, ha apuntat a l’especulació com a principal causa d’aquesta tendència baixista. I ha tornat a recordar que JARC ha reclamat en reiterades ocasions al Ministerio de Agricultura que pressioni perquè la Unió Europea apugi el preu mínim per activar l’emmagatzematge privat, que actualment és d’1,79 €/kg. Aquesta xifra és inferior al cost de producció i afavoreix l’especulació, per part de la gran indústria i envasadors, que amb aquesta fórmula poden mantenir l’oli més barat, important-lo de països extracomunitaris.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat