JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

07/10/2019 - JARC demana una PAC més forta per pal·liar els efectes dels aranzels dels EUA

  • L’organització agrària reclama que s’incrementi de la dotació de la Política Agrícola Comuna (PAC) per contrarestar els efectes de la pujada d’aranzels imposada pels Estats Units, a la Taula Agrària que el Departament d’Agricultura ha convocat aquest matí amb caràcter d’urgència. 
  • JARC considera que el sector agrari no pot ser moneda de canvi per disputes comercials entre companyies aèries. És essencial que es doni més suport al sector que a Europa suporta un nivell d’exigència molt més alt pel que fa a la sostenibilitat i el benestar animal i se l’ha de dotar de més recursos per poder continuar avançant en aquests aspectes.  
  • Prodeca i ACCIÓ, organismes de promoció comercial adscrits a la Generalitat, hauran d’impulsar especialment els sectors afectats a Catalunya (l’oli d’oliva, el vi, la carn de porc i en menor mesura el formatge), segons l’entitat. 

Barcelona, 7 d’octubre de 2019. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha assistit, aquest matí a la reunió de la Taula Agrària que Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) ha convocat amb caràcter d’urgència per tractar el tema dels aranzels del 25% que Trump vol aplicar a partir del 18 d’octubre a l’oli, el vi, el formatge, el porcí i la fruita espanyols, entre altres productes. 

A la reunió, que ha començat a les 12 hores del migdia, al Parlament de la Generalitat, Xavier Vela, president de JARC, ha reclamat “una Política Agrària Comuna (PAC) més forta”, per poder fer front a les conseqüències del gravamen i poder continuar millorant en aspectes essencials a la política agrària comuna com son la sostenibilitat i el benestar animal. L’entitat recorda que la dotació de la PAC fa anys que registra una tendència a la baixa. 

Impulsar la promoció dels sectors afectats 

JARC lamenta “que els agricultors siguin novament moneda de canvi”, com a conseqüència en aquest cas, de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) sobre els subsidis dels països europeus a l’Airbus i que els responsables de la Comissió Europea d’aquesta mala gestió assumeixin ara la responsabilitat i donin resposta als afectats pels aranzels. L’entitat demana que es creï un Fons de Garantia per poder compensar les pèrdues que acaba patint el sector primari derivades de decisions comunitàries que li són totalment alienes. 

Segons es desprèn de les dades aportades per l’ICEX amb relació al volum que les empreses catalanes van vendre l’any passat als EUA, els principals productes afectats a Catalunya, seran, l’oli d’oliva (52 milions d’euros), el vi (27,9 milions d’euros), la carn de porc (22 milions d’euros) i el formatge (0,6 milions d’euros), que sumen un total de 103 milions d’euros, un 4% de les exportacions a Nord-amèrica. 

L’entitat Agrària ha demanat que tan Prodeca, depenent del Departament D’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), com l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement, concentrin més recursos i  impulsin noves accions en promocionar els sectors més  afectats per la mesura.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat