JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

01/10/2019 - JARC-COAG convoca el premi a la millor poma Golden

  • L’entitat agrària organitza la tercera edició de l’únic premi internacional d’aquesta tipologia, que vol reconèixer i estimular la labor que tant productors com centrals hortofructícoles realitzen per proporcionar al consumidor fruita d’alta qualitat sensorial. 
  • L’objectiu final, segons explica en David Borda, cap sectorial de la fruita dolça de JARC i COAG, és fer difusió de les característiques que defineixen una poma Golden de qualitat perquè els consumidors puguin especificar als comerços quin tipus de poma volen trobar als establiments.  
  • Les inscripcions per optar al premi finalitzen dilluns, 21 d’octubre. S’hauran de formalitzar a través de l’oficina de JARC-COAG a Lleida, per correu electrònic. 

Lleida, 1 d’octubre de 2019. JARC-COAG convoca la tercera edició del Premi Internacional a la Millor Poma Golden, organitzat per l’entitat agrària i avalat per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Les inscripcions es poden formalitzar des d’avui fins al pròxim dilluns, 21 d’octubre de 2019, a través del correu electrònic (premsa2@jarc.cat), tal com s’indica a les bases del premi, indicant el nom del participant o entitat i el nombre de mostres que es presenten al concurs, així com el telèfon de contacte. 

A la recerca de l’excel·lència 

L’objectiu d’aquesta tercera edició del premi a la millor poma de la varietat Golden és, sobretot, atorgar reconeixement i estimular la labor que, tant de productors com de tècnics de les centrals hortofructícoles estan duent a terme per oferir al consumidor fruita d’excel·lent qualitat.   

En David Borda, explica que amb aquest premi es vol donar a conèixer els paràmetres que defineixen una bona poma Golden. El cap de la fruita dolça de JARC-COAG afegeix que el consum de fruita baixa cada any i sovint trobem fruita als lineals que no tenen gust de res perquè el criteri que predomina per omplir-los és l’aspecte i no el sabor. “Amb aquest premi volem que els consumidors siguin capaços d’especificar als comerciants quins paràmetres objectius, quant a dolçor, acidesa, fermesa o suculència, per exemple, vol que tingui la fruita d’aquesta varietat”, afirma Borda.

Experts entrenats i productors a cegues 

El jurat estarà format per un grup d’experts de reconeixement i prestigi de l’IRTA i del sector fructícola, que decidirà els aspectes o atributs a valorar, i un panell de 6 panelistes, formats prèviament per l’institut de recerca en la descripció sensorial de la poma pel que fa a l’aspecte, l’olor, la dolçor, l’acidesa, el sabor i la textura. 

Finalment, uns 200 fruticultors, que participen en la celebració anual que JARC organitza per als seus socis, que comptarà amb l’assistència de la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, faran un tast a cegues de les cinc millors mostres seleccionades. El resultat però no tindrà cap mena d’influència en la decisió final del jurat, que es farà pública a la mateixa jornada, i a través d’una roda de premsa, la pàgina web de l’organització i la seva revista Món Rural. 

Dates d’interès 

Inscripció: Del 23 de setembre al 21 d’octubre de 2019

Tast de les 5 pomes finalistes del premi: 22 de novembre de 2019 durant la Jornada sobre Qualitat de Fruita, organitzada per JARC-COAG a Lleida.

Veredicte: 22 de novembre de 2019, a laJornada Anual per als socis, organitzada per JARC.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat