JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

07/05/2019 - JARC i COAG negocien amb Hisenda una rebaixa fiscal per als agricultors i ramaders catalans afectats per circumstàncies desfavorables el 2018

    foto

Veure més informació:

JARC i COAG negocien amb Hisenda una rebaixa fiscal per als agricultors i ramaders catalans afectats per circumstàncies desfavorables el 2018

  • Demanen que s'esmenin els oblits i greuges establerts en l'Ordre publicada el passat 30 d'abril, que afecten especialment les comarques gironines.
  • Cereals, vinya i fruita seca queden exclosos de la rebaixa fiscal en nombroses comarques catalanes afectades per greus adversitats climàtiques.
  • En ramaderia, només s'ha reduït l'índex de rendiment del boví de llet, malgrat que el conjunt de produccions ramaderes extensives i semi-extensives es van veure molt afectades per la falta de pluges i l'absència de pastures.

 

Barcelona, 7 de maig de 2019. Després d'analitzar l'Ordre de Reducció de Mòduls de l'IRPF del Ministeri d'Hisenda, publicada el passat 30 d'abril, la Coordinadora d'Organització d'Agricultors i Ramaders (COAG) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), demanaran que s'esmenin els oblits i greuges que afecten a diferents sectors agrícoles i ramaders catalans.

En aquest sentit, ja han negociat amb Hisenda la modificació urgent de l'Ordre sobre la base de l'informe elaborat pels representants dels productors.

Vinya

En un any complicat per a la producció de raïm, JARC denuncia que el Ministeri no hagi tingut en compte una reducció de mòduls en alguns municipis de les comarques del Penedès i l'Anoia per al 2018. L’any passat, la climatologia va propiciar l'aparició de malalties com el míldiu i l’oïdi, incrementant les depeses en tractaments i provocant una reducció de la producció superior al 50% en aquests territoris.

D'altra banda, en una altra zona vitivinícola important com és la Terra Alta, l’organització agrària considera insuficient la reducció de mòduls plantejada (de 0,32 a 0,26), quan estimem una minva productiva del 80% per gelades, que afectà especialment els municipis de Batea, Caseres, i Vilalba dels Arcs, quedant aquest últim, fins i tot, exclòs de la reducció de mòduls plantejada per Hisenda.

I l’ametlla?

A la província de Lleida, en general, les reduccions han estat insuficients. Passar d’un 0,26 a un 0,18, no compensa els greus episodis de pedra ocorreguts a la comarca de la Noguera. Tanmateix, Hisenda no ha plantejat reduccions per als municipis del Segrià, comarca que també va patir inclemències.

JARC també indica que no entén com a les comarques tarragonines del Priorat, Baix Camp i Alt Camp només s’han aplicat reduccions per a l'avellana, oblidant l'ametlla, de gran importància en aquesta zona, que comparteix gairebé el mateix cicle productiu i va sofrir per igual.

Olivera

Les altes temperatures del mes de maig van provocar un mal quallat, i per tant, una reducció d’un 60-70% en la producció de les oliveres de diversos municipis de la Terra Alta, que no s’ha considerat.

Cereals i farratges

Hisenda ha plantejat una reducció en municipis de les comarques de Lleida que van patir un episodi fort de pedra al maig, focalitzat sobretot a la Noguera. Tot i això, tenint en compte que l'índex inicial per a aquest cultiu és de 0,26, la reducció a 0,13 és insuficient, atès que es va demanar considerar aquest territori com a zona catastròfica.

Respecte a la Catalunya Central i Girona, l’organització agrària catalana lamenta que no s’hagin tingut en compte les seves peticions de reducció de mòduls per a les produccions de cereals i farratges.

Ramaderia

En ramaderia, només s'ha reduït l'índex de rendiment del boví de llet per a tota Catalunya, però no s’ha tingut en compte que el conjunt de produccions ramaderes extensives i semi-extensives es van veure molt afectades per la falta de pluges i l'absència de pastures.

Les comarques gironines, les grans perjudicades

Els municipis de Girona han estat els gran oblidats. Les afectacions productives exposades per JARC, a causa de la sequera, el fort vent i episodis de pluges intenses, han minvat considerablement les produccions d'olivera, cereals, farratges i, en menor mesura, fruita dolça, sobretot a les comarques empordaneses i del gironès.

Respecte a la província de Lleida, l’organització agrària indica que les pedregades van afectar la Noguera, el Segrià, el Pla Urgell i l’Urgell, però la reducció de mòduls ha oblidat a diversos municipis de la Noguera.

A les Terres de l’Ebre, JARC indica que tampoc no s’ha tingut en compte que els productors d’Ulldecona van perdre gairebé la totalitat de la collita de caquis.

 

Per més informació:

Xavier Vela Bru, president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC): tel. 628.754 181

                                      

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat