JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

27/12/2018 - JARC demana no permetre noves plantacions en la DOP Cava per a garantir un equilibri sostenible entre oferta i demanda

Veure més informació:

-        El desfasament durant les dues últimes campanyes entre el creixement en superfície (11%) i el volum de vendes (4%) posen de manifest el fort desequilibri del sector en aquests moments.

 

-        Per a no devaluar la qualitat i consolidar uns preus justos i estables al viticultor, s'haurien de limitar també les replantacions i la conversió de drets de plantació de vinya dins d'aquesta DOP.

 

-        Resulta inacceptable avalar l'estratègia de banalització del cava dels grans cellerers, que busquen la rendibilitat en la comercialització de grans volums a baixos preus.

 

Barcelona, 27 de desembre de 2018. Davant el risc de devaluació significativa de la DOP Cava, JARC i COAG han sol·licitat al Ministeri d’Agricultura limitar a “0 hectàrees” les noves plantacions i replantacions de vinya en el marc d'aquesta Denominació d'Origen, per a garantir un equilibri sostenible entre oferta i demanda, mantenir la qualitat i aconseguir uns preus justos i estables per als viticultors. Aquesta petició, s’ha traslladat en el document d’al·legacions a la proposta de resolució de noves autoritzacions de vinya per a l’any 2019. 

L'any 2016 la superfície de la DO Cava era de 33.903 hectàrees. Ja llavors s'advertia del risc d'augmentar les hectàrees, especialment  per la replantació i reconversió de drets de plantació de vinya. La superfície de vinya registrada a setembre de 2017 era de 36.110 ha, confirmant el pitjor escenari previst pel Consell Regulador, mentre que el mes de setembre de 2018, la superfície s'ha situat en 37.858 hectàrees, un creixement sense precedents en la història d'aquesta Denominació d'Origen. 

En dos anys, la superfície de la DO Cava ha crescut un 11,66%. Aquesta situació contrasta amb la dinàmica de vendes del cava, que ha passat dels 244,1 milions expedits l’any 2015 als 252,5 milions registrats l'any 2017. El desfasament entre el creixement en superfície (11% entre 2016 i 2018) i el volum de vendes de cava (4% entre 2015 i 2017), posa de manifest el fort desequilibri del sector en aquests moments i la necessitat d'un estricta regulació de les noves plantacions. 

Indicar, que el principal competidor, Champagne, fa anys que no augmenta la seva superfície. A més, cada any vigila acuradament la producció autoritzada. El resultat és que el quilo de raïm es paga a l'agricultor entre 6 i 8 €/Kg, mentre que en la DOP Cava la mitjana es situa entre 0,45-0,55 €/kg. 

JARC i COAG consideren que el creixement de la producció basat en alts rendiments, ampliació de la superfície i preus baixos del raïm, només beneficia als grans cellers multinacionals impulsats per fons d'inversió, perjudica a una gran part d'elaboradors i posa en risc la rendibilitat del cultiu per a la majoria dels viticultors. Resulta inacceptable avalar l'estratègia de banalització del cava dels grans grups, que busquen la rendibilitat en la comercialització de grans volums a baixos preus.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat