JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

30/11/2018 - JARC evita que les granges de vedells d’engreix dels seus associats perdin uns 8.500€ d’ajuts de la PAC en el període 2015-2020

    Nota de premsa

Veure més informació:

JARC evita que les granges de vedells d’engreix dels seus associats perdin uns 8.500€ d’ajuts de la PAC en el període 2015-2020

 

L’any 2015, les noves condicions per percebre els ajuts de la PAC en vaquí de carn van crear un clima d’incertesa sobre quina era la millor opció per mantenir el suport econòmic europeu. L’ampli estudi tècnic fet per JARC permetrà als seus associats gaudir d’un ajut sensiblement superior al  d’altres ramaders, evitant-los una retallada mitjana de 8.500€ en el període 2015-2020.

Durant la jornada de la vedella de JARC Lleida celebrada aquest matí, l’organització agrària també  ha mostrat la seva preocupació davant els més de 120 assistents per l’aturada de les exportacions de boví a Turquia, fruit de la important i sobtada devaluació de la lira turca a mitjans d’agost. Malgrat que aquest mercat es va obrir fa només un parell d’anys, el 2017 liderava les exportacions catalanes, canalitzar un terç de les mateixes, amb un valor de 27M€.

Aquesta situació ha provocat una davallada del preu percebut pel ramader, que en la categoria de vedell creuat ha suposat una rebaixa de 100€ per animal en el que portem d’any.

 

Lleida, 30 de novembre de 2018. JARC s’ha mostrat satisfeta per l’estratègia aplicada en les tramitacions de les ajudes de la PAC. I és que, cal recordar que la coneguda com a “convergència interna” obria l’any 2015 molts dubtes sobre quin era el camí per poder amortir la retallada d’aquestes subvencions europees. Aquesta “convergència interna” volia equilibrar les ajudes entre els que més cobren i els que menys en escenaris diferents: pastures, cultius permanents i terra campa en regadiu i en secà.

Molts ramaders, assessorats per altres entitats, van apostat per les pastures, que és el model que havia predominat en els darrers anys. JARC, però, va veure que aquesta via no seria tan beneficiosa com l’altre bloc, el dels conreus, que és el que inclou cultius permanents i terra campa en regadiu i secà. De fet, aquesta la seva aposta suposarà pels ramaders una entrada econòmica mitja de 8.500 euros més durant el període 2015-2020 respecte els que van optar per pastures.

Joan Carles Massot, cap sectorial del boví de carn de JARC, ha explicat que la seva organització agrària es va bolcar en estudiar els diferents escenaris, dels quals hi havia poques dades a analitzar, cosa que va suposar que haguessin de fer ells mateixos un buidatge de xifres i una lectura del que podia arribar a suposar aquest canvi de paradigma.

Massot ha assegurat que l’àmplia experiència dels serveis tècnics de JARC i el fet de gestionar el major nombre de caps de bestiar de Catalunya han estat els elements principals que han permès als seus associats evitar una major retallada dels ajuts de la PAC.

Durant la jornada de la vedella, que l’organització agrària ha celebrat aquest divendres a Lleida,  Massot s’ha mostrat preocupat davant més d’un centenar d’assistents per les exportacions cap a Turquia. El cap sectorial ha explicat que la davallada de la moneda turca a mitjans d’agost ha frenat de cop el flux cap a aquest país. Turquia, havia estat darrerament un mercat de destí important, situant-se al capdavant l’any passat, representant una tercera part dels ingressos econòmics per exportació del sector boví català amb un valor de 27 M€.

Per entendre la reducció d’animals exportats, és bo mirar la comparativa de mesos d’enguany i l’any passat, just després de la davallada de la moneda turca. El setembre del 2017 s’exportaren a aquest país 8.700 animals vius, mentre que en el mateix mes d’enguany la xifra s’ha reduït a poc més de la meitat amb uns 4.500 caps.

Això, ha fet incrementar sensiblement els quilos de carn comercialitzada al mercat interior i, en conseqüència, s’ha produït una rebaixa de les cotitzacions. Tot i que hi ha moltes categories de vedella amb els respectius preus diferenciats, una bona referència per exemplificar aquesta situació és la d’un mascle creuat de 500 kg, que a principis d’any se situava quasi als 1.400 euros per animal i en l’actualitat es ven a 1.300 euros.

Durant la jornada, que tenia com a objectiu establir les perspectives de futur del sector de boví de carn, també s’ha tractat un altre aspecte capital: l’impacte de la nova PAC en aquest col·lectiu ramader. El secretari tècnic de JARC, Jordi Vidal, ha explicat que l’organització està treballant perquè no es redueixi el suport europeu com a conseqüència del nou canvi de model.

 

Per a més informació: Joan Carles Massot, cap sectorial del boví de carn de JARC (tel. 653.556.658)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat