JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/11/2018 - JARC exigeix poder seguir usant el coure en vinya mentre no hi hagi un producte substitutiu eficient

    foto Vinya

Veure més informació:

JARC exigeix poder seguir usant el coure en vinya

mentre no hi hagi un producte substitutiu eficient


L’organització agrària ha fet una crida al Ministeri d’Agricultura perquè acabi amb la incertesa generada sobre la utilització d’aquest element en diferents compostos. JARC ha recordat que el coure és l’únic producte efectiu contra el míldiu i que en cas d’anys amb una elevada pluviometria, com enguany, sense ell es podria perdre el 100% de la verema.

JARC ha recordat que el gruix de l’agricultura treballa de manera constant i decidida per reduir els productes fitosanitaris que s’utilitzen al camp. Precisament, en aquest sentit, l’organització agrària conjuntament amb la UPC han preparat aquest dijous una jornada per presentar una APP anomenada DOSAVIÑA que redueix, de mitjana, un 30% l’ús de fitosanitaris en vinya. L’acte ha comptat amb més d’un centenar d’inscrits.

 

Vilafranca del Penedès, 29 de novembre de 2018. Els viticultors veuen en preocupació la situació d’incertesa que s’ha generat amb l’ús del coure al sector de la vinya. Aquest producte forma part de molts compostos essencials que permeten combatre, entre altres, el míldiu, una malaltia produïda per fongs. La cap sectorial de la vinya de JARC, Isabel Vidal, ha anunciat a la jornada que s’ha celebrat a Vilafranca del Penedès que la seva organització batallarà perquè se segueixi permetent l’ús del coure mentre al mercat no hi hagi un producte substitutiu amb garanties que el pugui substituir. Vidal ha explicat que en anys humits com aquests, el míldiu, podria haver acabat amb el 100% de la collita. A més, ha afegit, és un producte d’una importància capital tant en la producció convencional com en l’ecològica.

El clima d’incertesa que s’ha provocat des d’Europa i que l’estat ha accentuat ha fet que no es renovin permisos per vendre productes fitosanitaris que contenen coure. Vidal ha recordat que cada estat membre pot decidir aplicar una moratòria en aquest producte, però que Espanya, de moment, no s’ha manifestat al respecte, cosa que, en conseqüència, ha provocat que diferents cases comercials hagin deixat de renovar l’autorització en productes fitosanitaris que contenen aquest element. Per poder renovar l’autorització de venda, ha afegit Vidal, s’estan exigint complexos i cars estudis d’afectació a les persones que fan que les marques comercials es tirin enrere.

Tot això ha generat una preocupació creixent entre els viticultors pel paper fonamental que el coure té dins el sector. Per tot plegat, Vidal ha exigit al ministeri que acabi amb aquesta incertesa i que faciliti la continuïtat d’aquests productes al mercat.

La cap sectorial de la vinya de JARC ha fet aquestes declaracions en el marc de la jornada celebrada aquest dijous a Vilafranca del Penedès. En aquesta, anomenada “DOSAVIÑA: una eina per la correcta aplicació dels fitosanitaris en vinya” s’ha presentat una APP que, de mitjana, redueix en un 30% l’aplicació de fitosanitaris en vinya. Tot plegat és fruit de la investigació de més de 15 anys de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta s’ha centrat bàsicament en dos aspectes: calcular la quantitat optima de producte i d’aigua en funció de les característiques de la vegetació, i en ajustar de manera més eficient la maquinària que s’empra en l’aplicació de fitosanitaris.

Durant la jornada, els responsables de la investigació han explicat que seguiran la recerca i la millora d’aquesta eina per l’adaptació a altres sistemes de formació com el vas i en pèrgola. Serà gràcies a la subvenció provinent del projecte europeu “ PERFECT LIFE”. Actualment l’APP se centra en el sistema d’espatllera, que és el predominant a Catalunya. Però tal com han explicat els responsables de DOSAVIÑA, hi ha parts de l’aplicació que són vàlids pel conjunt del sector de la vinya i per la resta de cultius arbrats com fruita, cítrics, olivera, ametllers o avellaners. És en el camp de la maquinària d’aplicació.

 

Enllaços de l’aplicació: https://goo.gl/VxRai8 (IOS) i https://goo.gl/Km6qTm (ANDROID)

 

Per a més informació: Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya de JARC (tel. 687.055.962)

Emilio Gil, professor de la UPC (tel. 650.566.757)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat