JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

25/10/2018 - Una quarantena de joves pagesos es trobaran a Lleida per augmentar la presència d’aquest col·lectiu i millorar-ne la situació

    Xavier Purroy

Veure més informació:

Una quarantena de joves pagesos es trobaran a Lleida per augmentar la presència d’aquest col·lectiu i millorar-ne la situació

 

Avui en dia les xifres a nivell estatal apunten que per cada jove de menys de 40 anys que percep ajudes hi ha 4’5 de pagesos jubilats que també en cobren, un fet que exemplifica la necessitat de repensar les estratègies adoptades per les diferents administracions fins al moment. 

Aquesta trobada de COAG que coordina JARC comptarà amb representants de les diferents comunitats autònomes que tractaran de buscar solucions perquè hi hagi polítiques efectives per a que els joves arribin a ser titulars de les explotacions agràries.

Lleida, 25 d’octubre de 2018. Les reunions i formacions que començaran aquest divendres s’allargaran fins diumenge. La voluntat d’aquest col·lectiu, tal com ha explicat Xavier Purroy, cap sectorial de joves a JARC, és acabar establint un document guia amb les principals fites a aconseguir per millorar les quotes de joves incorporats a l’activitat agrària.

Purroy ha afegit que el problema del relleu generacional és comú a tota Europa. De fet, és un dels temes que més preocupen de l’àmbit rural. En aquest sentit, el responsable de l’organització, assegura que cal replantejar-se les polítiques aplicades en aquets sentit perquè no s’estan assolint els objectiu previstos tal com assenyala el darrer “Informe Especial del Tribunal de Comptes de la UE als joves agricultors”. Aquest estudi, en conclusió, assegura que el suport als joves està mal definit, cosa que no permet un relleu generacional real.

Un dels problemes principals, que és compartit a l’eurozona, és l’accés a la terra dels joves. Per això des de JARC se celebra que el Parlament de Catalunya avanci aquest dijous en la Llei d’Espais Agraris que, entre altres qüestions, ha de facilitar que hi hagi menys terres en desús. Cal recordar que segons el Mapa d’Hàbitats de Catalunya, hi ha 45.000 hectàrees de conreus abandonats, el que suposa l’1,4% de la superfície catalana.

Els joves que participaran en aquesta trobada estatal anomenada “construint futur” abordaran més qüestions que els toquen de ben a prop com són la fiscalitat, el finançament o les assegurances agràries. Tot plegat es tracta d’un seguit de condicionants que acaben determinant la presència de les noves generacions al camp. Purroy ha explicat que el fet que JARC lideri la gestió en la incorporació de joves a Catalunya, dota a l’organització d’una experiència capital per compartir els principals aspectes a millorar en les polítiques que ataquen aquesta qüestió.

Aquests joves, a més de fer aquest treball, també tindran temps per visitar explotacions peculiars i capdavanteres del territori com són La Vella Caravana (cervesa artesana – Menàrguens), Agromassot (vedella - Torre-serona), Prosmokiwi (Kiwis – Torrefarrera) o Cal Quitèria (Formatges artesans – Almacelles).

 

Per a més informació: Xavier Purroy, cap sectorial de joves de JARC (tel. 618.196.620)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat