JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

17/10/2018 - JARC reitera el seu desacord amb la decisió d’Agricultura de no fer efectiva la bestreta de la PAC

Veure més informació:

JARC reitera el seu desacord amb la decisió d’Agricultura de no fer efectiva la bestreta de la PAC

 

L’organització agrària ja havia traslladat a inicis d’octubre una petició formal al Departament d’Agricultura perquè fes efectiva aquesta part de les ajudes comunitàries el primer dia que per normativa fos possible, és a dir, el 16 d’octubre.

JARC desmenteix totalment que la data i el percentatge acordat pels ajuts de la PAC sigui fruit d’un acord entre les organitzacions agràries i el DARP, tal com ha “venut” la conselleria. L’organització agrària ha explicat que el departament va desatendre les seves demandes i que només els va oferir dues possibilitats, en cap cas òptimes. D’aquestes, JARC va manifestar que la de pagar aquests ajuts comunitaris el 5 de desembre era la menys dolenta.

 

Lleida, 17 d’octubre de 2018. JARC lamenta i desmenteix que la data i el percentatge dels pagaments de la PAC sigui fruit d’un acord entre organitzacions agràries i administració. De fet, no ho considera una bona proposta. La voluntat de JARC, tal com ja havia traslladat el passat 4 d’octubre en una petició formal al Departament d’Agricultura, és que es fes efectiva aquesta part de les ajudes comunitàries el primer dia que per normativa ho permetia, és a dir, el 16 d’octubre.

La conselleria no va atendre la demanda de JARC i va traslladar a les organitzacions agràries que només hi havia dues possibilitats. La primera d’elles era fer un primer pagament del 50% a finals de novembre i la resta a finals d’any. La segona opció que es va plantejar era fer un pagament del 95% el 5 de desembre.

Davant aquesta limitació d’opcions i reiterant el seu malestar per no disposar de la bestreta de la PAC, que sí que tenen altres comunitats autònomes, JARC va manifestar que l’opció del pagament de pràcticament tot l’ajut a inicis de desembre era la menys dolenta. L’organització agrària apostava per aquesta opció perquè és la que dota al sector de major liquiditat, que és el que realment necessita. Però en cap cas, afegeix, ho considera una bona opció perquè precisament, la bestreta havia de dotar d’aquesta necessària liquiditat al sector primari.

L’organització agrària, davant aquest escenari, ha exigit al Departament d’Agricultura que doti a les diferents oficines del DARP del suficient personal per atendre les possibles incidències que es produeixin en els pagaments del dia 5 de desembre. Quan apareix alguna irregularitat en les tramitacions, al perceptor se li frenen les ajudes fins a resoldre la incidència. El problema és que el pagament se li demora en excés. La majoria d’anys aquests no es cobren fins a finals de febrer. Una situació que JARC sempre ha manifestat que és intolerable i que, enguany, desprès de l’anunci del Departament d’Agricultura de què no hi haurà bestreta, considera que cal retallar significativament els terminis de pagament. A més, JARC, ha alertat que, en no haver bestreta, molts pagesos i ramaders no podran saber si tenen incidències a solucionar fins a darrera hora, cosa que podria demorar encara més els pagaments.

 

Per a més informació:  Xavier Vela, president de JARC-COAG (Tel. 628.754.181)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat