JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

08/10/2018 - JARC aplaudeix la derogació de “l’impost al sol” i el foment de la inversió en energies renovables

Veure més informació:

JARC aplaudeix la derogació de “l’impost al sol” i el foment de la inversió en energies renovables

 

Les aplicacions de l'energia fotovoltaica a nivell agrari permeten una disminució dels costos energètics, un major control i seguiment dels consums propis, menys pèrdues de xarxa i una reducció de la dependència energètica de fonts contaminants.


Barcelona, 8 d'octubre de 2018. JARC celebra la derogació del denominat “impost al sol”, aprovada pel Govern de l’Estat durant el Consell de Ministres del passat divendres. L’organització agrària considera que aquest canvi de rumb serà molt beneficiós per a la ciutadania i, especialment, per a les zones rurals. En aquest sentit, l'energia solar fotovoltaica presenta nombroses oportunitats per ser una font de generació accessible i social, per ser una tecnologia de caràcter modular, adaptable per ser desenvolupada de forma col·laborativa, i amb costos d'inversió cada vegada més baixos. Això permet la generació a més petita escala, amb inversió de persones individuals, grups o petites i mitjanes empreses que generen i reparteixen els beneficis a nivell local.

Les aplicacions de la fotovoltaica a nivell agrari són nombroses. Entre elles es pot destacar l’ús per a il·luminació, tanques elèctriques, motors, ventiladors, bombeig d'aigua, regadiu o recarrega de bateries. Aquestes instal·lacions permeten una disminució dels costos energètics de les explotacions, un major control i seguiment dels consums propis, es produeixen menys pèrdues de xarxa i redueixen la dependència energètica de fonts contaminants, ajudant a aconseguir els objectius de reducció d'emissions.

Malgrat aquests beneficis, la implantació d'energies renovables a les zones rurals és encara lenta com a conseqüència de les traves administratives i legals vigents. En la majoria dels casos es realitzen instal·lacions aïllades de la xarxa, però el desconeixement general de la legislació a aplicar i la percepció de la societat que l’autoconsum és il·legal, frena la inversió en fotovoltaica.

L’autoconsum connectat a xarxa és una modalitat de generació distribuïda, que a l’Estat espanyol estava regulat pel RD 900/2015, fixant l'anomenat “impost al sol” que establia dos tipus d'instal·lació, com a auto-consumidor o productor amb autoconsum, amb les seves respectives càrregues corresponents, sent la modalitat de productor amb potència major a 10kW la més restrictiva pel fet de pagar dos peatges d'accés a xarxa. 

Malgrat les traves imposades, l’autoconsum és una inversió cada vegada més rendible i amb majors perspectives de futur. No obstant això, no cal oblidar que no només és important eliminar les traves a l’autoconsum, sinó que la societat requereix seguretat jurídica i un suport decidit per part de les institucions públiques al foment de la producció d'energies renovables per part de la ciutadania, de forma col·lectiva, a petita o gran escala i, especialment, a les zones rurals per la seva capacitat per mantenir població i generar ocupació i riquesa.

Després d'aquest avanç, és d'esperar que en breu es coneguin les mesures necessàries per recuperar la confiança i l'estabilitat de la regulació en el sector de la generació renovable, ja que desenes de milers de famílies, un elevat percentatge d'elles professionals del sector agrari, estan encara pendents d'un marc normatiu que repari el dany que porten suportat per les retallades retroactives imposats durant els últims anys. Un col·lectiu de pioners de la generació fotovoltaica, que suporta minvaments retroactius d'entre el 30% i el 50% de la tarifa que va oferir l'Estat i va motivar el seu esforç inversor, i que espera que es cristal·litzin en breu les promeses de reparació d'aquest Govern.

Més informació: Jaume Bernis, responsable del porcí de JARC i COAG, i membre de l’Executiva de COAG (tel. 649 193 575)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat