JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

02/10/2018 - JARC proposarà avui a Brussel·les que tots els països de la UE elevin el seu estàndard de bioseguretat en granges al nivell d'excel·lència de l’Estat espanyol

    foto

Veure més informació:

 Durant la intervenció en l'Observatori de la carn de porcí de la Comissió Europea, el responsable del sector porcí de COAG i JARC, Jaume Bernis, demanarà que es reforcin les mesures preventives enfront de la Pesta Porcina Africana (PPA)

JARC proposarà avui a Brussel·les que tots els països de la UE elevin el seu estàndard de bioseguretat en granges al nivell d'excel·lència de l’Estat espanyol

 

Ha d'exigir-se el tancament perimetral de les explotacions, que en molts països del centre i nord d'Europa no es realitza, ja que garanteix l'aïllament de la granja enfront d'animals domèstics o salvatges i el control d'accés de vehicles i persones alienes a l'explotació.

Barcelona/Brussel·les, 2 d'octubre de 2018. El responsable del sector porcí de JARC i COAG, Jaume Bernis,  demanarà aquest matí en l'Observatori de la carn de porcí de la Comissió Europea que tots els països de la UE elevin els seus paràmetres de bioseguretat en granges al nivell d'excel·lència de l’Estat espanyol. “La correcta aplicació de mesures de bioseguretat a tots els nivells és vital per a reduir el risc d'entrada de malalties com la Pesta Porcina Africana a les nostres explotacions. El bon nivell de bioseguretat que té Espanya ha d'establir-se en tots els EE.MM”, ha subratllat Bernis.

En concret, JARC i COAG consideren que ha d'exigir-se el tancament perimetral, que en alguns països del centre i nord d'Europa no es realitza, ja que garanteix l'aïllament de la granja enfront d'animals domèstics i salvatges i, també és important per al control d'accés de vehicles i persones alienes a l'explotació.

Dins del paquet de mesures preventives per evitar l'entrada de PPA al nostre país, també han demanat al Ministeri d'Agricultura que s'exigeixin anàlisi, via extracció de sang, a totes les importacions de garrins que entrin a l’Estat espanyol. Aquestes anàlisis han de fer-se al país d'origen i han d’estar certificades per les autoritats corresponents. La proximitat dels últims focus de PPA a Bèlgica, així com l'elevat nombre de garrins importats (1.225.000 en el que va d'any) fan que aquesta mesura sigui fonamental per evitar contagis. A més, s’han reclamat controls de benestar animal en frontera, sol·licitant tota la documentació reglamentària, certificat de neteja i desinfecció, documentació de la granja d'origen i destinació, guia d'origen dels garrins, etcètera… aconseguint així fer un filtre en els diferents punts d'entrada a l’Estat amb controls més exhaustius als camions que transporten animals de porcí i altres espècies. En el cas que la documentació no estigués en regla, s'haurien d'imposar les sancions oportunes i impedir la seva entrada al país.

El sector en xifres

El porcí, és el sector ramader més important de l’Estat espanyol, representant el 37% de la producció final ramadera, el 14,5% de la producció final agrària i un valor econòmic productiu de més de 6.000 milions d'euros. És el  segon productor de la Unió Europea i el quart a nivell mundial. És un sector que suposa el 14% del PIB industrial i és la tercera potència mundial exportadora amb un valor d'exportacions de més de 5.000 milions d'euros l’any 2017, generant 300.000 llocs de treball directes i més d'un milió de forma indirecta.

 

Més informació: Jaume Bernis, responsable del porcí de JARC i COAG (tel. 649 193 575)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat