JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

26/09/2018 - JARC demana que s’ampliï el termini d’ajudes per al Pla Renove de la maquinària d’aplicació de purins

    ndp

Veure més informació:

JARC demana que s’ampliï el termini d’ajudes per al Pla Renove de la maquinària d’aplicació de purins

 

 

L’organització agrària considera urgent que s’apliqui aquesta mesura per poder aprofitar els recursos que han sobrat, un 40% del pressupostat. En xifres concretes, hi havia una partida prevista de 5 milions d’euros, dels quals no se n’han gastat 2.

JARC recorda que hi ha hagut diversos factors que han condicionat l’accés a aquestes ajudes. Hi ha hagut un retard en la publicació de l'ordre, la inversió és d’una elevada quantia, el termini de temps per presentar la sol·licitud ha estat curt i els fabricants d’aquesta maquinària no han tingut marge per atendre l’augment de la demanda.

JARC també exigeix que aquests recursos no es perdin. Per això reclama que, en cas que no es gasti la partida pressupostada en maquinària per a purins, es pugui destinar a altres màquines agràries.

 

Lleida, 26 de setembre de 2018. Des de JARC s’ha encapçalat la petició de poder obrir els terminis per accedir a les ajudes per a la renovació de maquinària d’aplicació de purins. Per això, a través de COAG, ha sol·licitat per escrit al Ministre d'Agricultura, Luis Planas, que s'obri de forma urgent un nou termini de sol·licituds per aquestes  ajudes del Pla Renove. El passat 15 de setembre va finalitzar el termini i un 40% del pressupost adjudicat a aquesta partida (2 dels 5 milions d'euros), s'ha quedat sense utilitzar.

JARC considera que han estat vàries les causes que han contribuït al fet que aquest pressupost no s'esgotés en el temps establert:

-       D'una banda, la convocatòria s'ha publicat més tard del previst (15 de juny) i s'ha desenvolupat en plena estació d'estiu. Una inversió d'aquest tipus suposa un gran esforç econòmic per a les explotacions (150.000 euros de mitjana), per la qual cosa és probable que alguns productors no s'hagin decidit a dur-la a terme en tan poc temps davant la insuficient quantia de les ajudes (un màxim de 20.000, sense superar el 30% del total de la inversió).

-       D'altra banda, ha estat difícil complir amb el requisit d'estar en possessió de la nova màquina adquirida, ja que la indústria fabricadora s'ha vist desbordada. Això ha fet que hagi estat incapaç de donar resposta dins el termini establert per l’administració.

Les ajudes del Pla Renove 2018 estan basades en el Reial Decret de 2017, pel qual es modifiquen altres normatives dictades per a l'aplicació a l’Estat de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquestes estableixen la prohibició de l'aplicació de purins amb sistemes de plats, ventalls o canons. La normativa dicta que aquests sistemes hauran de ser substituïts per uns altres que permeten localitzar o enterrar el purí en el sòl, sense distribució per aspersió. Aquests són els de reixes, mànegues o tubs flexibles, tubs rígids o discos. Aquest canvi del marc normatiu té la voluntat de contribuir a reduir les emissions de NH3 a l'atmosfera derivats de l'aplicació de purins i fems en l'agricultura.

JARC creu que aquest canvi, que acaba sent un esforç econòmic important pel primer sector, hauria de comptar amb el màxim suport de les diferents administracions. I no només en l’àmbit econòmic, sinó també en el de facilitar l’accés a les ajudes.

A més, l’organització agrària reclama que no es perdi ni un cèntim destinat a l’agricultura i la ramaderia. En aquest sentit ha proposat que, si amb aquest proposat termini d’ampliació per accedir a les ajudes no s’assoleix el total de la partida pressupostària, que aquests recursos puguin ser emprats per a un Pla Renove més general, en què puguin accedir més pagesos amb altres renovacions de maquinària.

 

Per a més informació: Lluís Viladrich, cap sectorial de Cereals JARC (tel. 674.853.310)

 

 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat