JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/08/2018 - ÉS L’HORA DE LA RESPONSABILITAT

    Vinya

ARTICLE D’OPINIÓ DE LA SECTORIAL DE LA VINYA I EL VI DE JARC

ÉS L’HORA DE LA RESPONSABILITAT


Ha començat la verema 2018, i a JARC estem molt preocupats per l’esforç que ha suposat tirar endavant la collita d’enguany, tant per les hores dedicades com per la resta de costos econòmics. Enguany, les despeses de mà d'obra, productes fitosanitaris i combustible, poden superar en un 40%  els costos d’un any normal.                 

Davant d’aquest fet, des de JARC demanem als elaboradors que adeqüin el preu del raïm a les despeses reals dels productors. Si això no succeeix, moltes empreses vitícoles veuran en risc la seva viabilitat. A JARC, tenim clar, que per a tirar endavant, l’esforç ha de ser compartit. 

Tots coneixem l’argument utilitzat per una part dels elaboradors. Sovint, aquests afirmen que un augment important del preu del raïm no l’absorbiria el mercat i les vendes baixarien.  Aquests dos últims anys, en que el preu del raïm ha fet una pujada considerable degut a la sequera que ha fet baixar l’oferta (recordem, però, que veníem de preus molt baixos), han demostrat que aquest increment és possible, a més de necessari. Volem destacar, que creiem que el preu del raïm és i serà el guió de la història d’èxit i qualitat de qualsevol Denominació d’Origen.

Centrant nos en un exemple concret, i fent un exercici, segurament molt generalista, però aclaridor, les dades de la Denominació d’Origen Cava certifiquen que l’any 2017 es van vendre 252.512.336 ampolles amb un impacte econòmic de 1.149,3 milions d’euros, el que dóna una mitjana de 4,55 euros per ampolla de cava venuda. Si a aquestes dades, li afegim que el preu del raïm va estar al voltant dels 0,50 euros per quilo de mitjana i es necessiten 1,2 quilos de raïm per elaborar una ampolla de cava, obtenim que el valor del raïm per ampolla és de 0,60 cèntims, que representa el 13,2% del preu final de venda. Sabem que és un exercici una mica barroer, donat que moltes ampolles de cava es venen a un preu més baix, i no sabem la quantitat exacta per trams de preu, però el que volem posar de manifest és l’esquifit percentatge que representa el que hauria de ser el més valuós: el raïm.

La sectorial de la vinya de JARC considera que cal canviar l’estratègia de manera solidària i compartida, del contrari, el futur no l’escriurem nosaltres.

Bona verema!

 

Per a més informació: Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya i el vi de JARC (tel. 687 055 962)

 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat