JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

03/08/2018 - JARC aconsegueix el compromís d’Agricultura de pagar els ajuts 2017 de producció ecològica, agroambientals i zones amb limitacions naturals pendents

Reunió bilateral amb el secretari general del Departament d’Agricultura

JARC aconsegueix el compromís d’Agricultura de pagar els ajuts 2017 de producció ecològica, agroambientals i zones amb limitacions naturals pendents


  • El president de l’organització agrària, Francesc Xavier Vela, denuncia greus retards en el pagament dels ajuts 2017 que compensen l’increment del cost productiu de les pràctiques més respectuoses amb el medi ambient.
  • Agricultura ha incomplert el compromís de pagar els ajuts per a la producció ecològica, els agroambientals i els adreçats a les zones amb limitacions naturals durant el mes de juliol, però avui ha assegurat que ho farà durant els mesos de setembre, octubre i novembre d’enguany.
  • Davant d’aquesta situació, JARC reitera que Agricultura ha de deixar clar si recolzarà un model d’agricultura professional o seguirà limitant-se a repartir diners per acontentar a tothom. Afegeix, que si continuen els incompliments en els pagaments, s’haurà de comunicar a la Comissió europea que els productors no podran comprometre’s a mantenir les pràctiques ambientals durant els cinc anys establerts i no s’acceptarà penalitzacions per no poder-ho fer.

Barcelona, 3 d’agost de 2018. El president de JARC, Francesc Xavier Vela, acompanyat del membre de l’Executiva de COAG i cap sectorial del porcí de JARC, Jaume Bernis, i dos representants de l’equip tècnic de l’entitat, s’han reunit aquest migdia amb el secretari general d’Agricultura, David Mascort, a la seu del departament a Barcelona.

L’organització agrària catalana va sol·licitar la trobada per poder exigir directament explicacions i responsabilitats pel que consideren una mala gestió del pressupost d’enguany per part del departament.

En concret, JARC afirma que s’ha incomplert el compromís de pagar, durant el mes de juliol d’enguany, els ajuts agroambientals, els d’agricultura i ramaderia ecològica i el 60% dels adreçats a les zones amb limitacions naturals o específiques.

L’organització agrària acusa a Agricultura de no prioritzar els professionals de l’agricultura en les seves polítiques i fets. “Està molt bé que el departament digui que vol potenciar les pràctiques ambientalment més positives, però si després no compensem el cost addicional que això suposa als productors professionals, estem en el terreny de la demagògia, perjudicant a la pagesia i enganyant a la societat en general”, afirma Vela.

Els ajuts de la campanya 2017 que no s’han pagat en termini són els d’agricultura i ramadera ecològica; producció integrada; el 60% de la compensació per a les zones amb limitacions naturals o específiques; gestió de la fertilització; millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000; gestió i recuperació de prats de dall; sistemes alternatius a la lluita química; conservació de la biodiversitat front espècies invasores i biodiversitat cultivada. De tots ells, els quatre primers són d’especial importància per import i nombre de beneficiaris, per tant, JARC qualifica l’incompliment d’Agricultura de molt greu.

Durant la reunió, Agricultura s’ha compromès a fer efectius el ajuts pendents de la campanya 2017 durant els mesos de setembre, octubre i novembre.

Finalment, l’organització agrària catalana deixa clar que si Agricultura manté aquests incompliments, s’adreçaran a la Comissió europea per evidenciar que els productors no podran mantenir els compromisos que comporta aquest tipus de producció ambientalment més positiva, i no acceptaran que se’ls penalitzin per no poder-ho fer.

“Els pagesos no poden decidir lliurement deixar de fer aquestes pràctiques més sostenibles. Nosaltres, tenim el compromís de mantenir-les cinc anys per poder rebre una compensació pel cost addicional que ens suposa, però si l’administració no compleix la seva part, els productors, com a mínim, hem de poder ser lliures de deixar-ho sense cap penalització per evitar acumular pèrdues econòmiques”, indica el president de JARC.

 

Per a més informació: Francesc Xavier Vela Bru, president JARC (tel. 628 754 181)


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat