JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

23/07/2018 - JARC destaca que els productors milloren les condicions laborals dels seus treballadors malgrat les continues crisis de preus en origen

Veure més informació:

Signatura conveni agropecuari de Catalunya 2018

JARC destaca que els productors milloren les condicions laborals dels seus treballadors malgrat les continues crisis de preus en origen

 

  • Per al 2018, s’estableix un salari per als temporers de 6,30 euros l'hora ordinària i 11,01 euros l'hora extraordinària, tot i que en sectors com el de la fruita dolça, amb gran pes en la contractació temporal, els fructicultors han de vendre per sota del cost de producció o la rendibilitat de la seva empresa és molt baixa.
  • L’organització agrària considera que aquestes retribucions no es podran mantenir si  les Administracions no eviten les conductes abusives produïdes en la cadena alimentària, establint una normativa que sancioni de forma exemplar els abusos de domini que obliguen als productors a vendre per sota del cost de producció.
  • “Molts pagesos reben els mateixos preus que fa trenta anys i ningú treballa per incrementar la seva capacitat de negociació, però tenim clar que la culpa no la tenen els treballadors del camp”, indica en Jaume Domènech, representant de JARC en la negociació del conveni.

 

Barcelona, 23 de juliol de 2018.Els representants empresarials (Unió de Pagesos, JARC, IACSI), i la Federació d'Indústria, Construcció i Agroalimentària d'UGT i CCOO d'Indústria de Catalunya, com a representants dels treballadors, han signat aquest matí a Barcelona el conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya per al 2018.

JARC ha vetllat perquè el nou conveni asseguri unes bones relacions laborals entre els empresaris agraris i els treballadors del camp, tenint clar que els segons no han de “pagar” les continues crisis de preus dels sector agrari.

L’organització agrària destaca l’esforç fet pels empresaris, donat que molts productors agraris tenen seriosos problemes per tirar endavant la seva empresa degut a les contínues crisis de preus i la manca de control que les Administracions fan sobre les pràctiques comercials abusives que posen en perill la viabilitat de moltes explotacions agràries.

El conveni col·lectiu del camp signat avui estableix les condicions laborals tant per als treballadors fixos com per als temporers. Per als primers, estableix una taula salarial en 7 grups, i per als segons, fixa un salari de 6,30 euros l'hora ordinària i 11,01 euros l'hora extraordinària.

JARC destaca que l’esforç dels productors no s’ha limitat a l’increment del preu per hora, donat que els augments també s’han aplicat a les compensacions per desplaçaments i dietes, i s’ha reduït la jornada laboral anual.

Finalment, demana a les Administracions que es gestioni millor el tema dels allotjaments, i deixa clar, que la situació de les persones que venen a Catalunya a buscar feina i no en troben no pot ser responsabilitat dels pagesos.

 

Més informació

Jaume Domènech, representant de JARC en les negociacions del conveni agropecuari de Catalunya (tel. 649 854 893)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat