JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

07/06/2018 - JARC demana una reunió amb el Mapama per evitar la possible prohibició de l’ús del coure en vinya

    Jornada Guardiola de Font-Rubí Jornada Nulles

Veure més informació:

JARC demana una reunió amb el Mapama per evitar la possible prohibició de l’ús del coure en vinya

  • L’organització agrària catalana vol evitar que es desautoritzi l’ús del coure a partir de 2019. Aquest fet, afectaria de forma especialment negativa als productors ecològics, essent l’única matèria activa aplicable per tractar el míldiu.

 

  • JARC ha iniciat un cicle de xerrades per informar als viticultors d’arreu de Catalunya sobre aquesta problemàtica, la situació a la DO Cava i la novetat de l’entrega de raïm al celler per parcel·la. Les jornades celebrades a Tarragona i Barcelona han aplegat a un centenar de productors, i properament, se’n faran a Lleida i Girona.

 

Barcelona, 7 de maig de 2018. La sectorial de la vinya de l’organització agrària JARC ha organitzat xerrades informatives a les principals zones productores de Catalunya per donar a conèixer les principals novetats que actualment tenen sobre la taula els viticultors. Les jornades celebrades a Guardiola de Font-Rubí (Alt Penedès), Batea (Terra Alta) i Nulles (Alt Camp) han aplegat a un centenar de viticultors, i properament se’n celebraran a Girona i Lleida.

L’ús del coure a debat

L’organització agrària es mostra molt preocupada per la voluntat del Ministeri d’Agricultura de no autoritzar l’ús del coure per als tractaments de la vinya a partir de l’any vinent, basant-se en els possibles riscos per als pagesos derivats de la seva aplicació i manipulació.

JARC, a través de COAG (Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos), a sol·licitat una reunió urgent amb representants del Mapama per exposar-los els greus inconvenients que aquesta prohibició suposaria per als viticultors, especialment per als que fan producció ecològica, donat que es tracta de l’únic element químic permès per al tractament del míldiu.

El míldiu de la vinya va arribar amb els empelts que es portaven des d’Amèrica per evitar la fil·loxera. Els ceps europeus eren molt sensibles a aquest fong i es va produir una nova plaga. Sortosament, el remei per contrarestar-la, el sulfat de coure amb calç apagada, va ser descobert prou ràpid, evitant una nova gran crisi com la que havia produït la fil·loxera. Davant d’aquest fet, no és d’estranyar que hagin saltat totes les alarmes davant la notícia que el Ministeri d’Agricultura no vulgui autoritzar l’ús del coure en vinya l’any vinent.

Eleccions DOP Cava i novetats verema 2018

JARC ha complementat les jornades amb dues temàtiques més de màxima actualitat, destacant que el proper 26 de juliol es celebraran les eleccions per la renovació dels òrgans de govern del Consell Regulador de la DOP Cava, i que enguany es posa en marxa per primer cop l’entrega de raïm als cellers per parcel·la.

 

Per a més informació:

-       Jaume Domènech i Ferré, vicepresident JARC Barcelona i vocal en funcions del Consell Regulador de la DOP Cava en representació dels productors (telèfon 649 854 893).

-       Josep Olivella Almirall, cap sectorial de productes fitosanitaris de JARC (telèfon 639 045 924).

-       Isabel Vidal i Marsal, cap sectorial de la vinya i el vi de JARC (telèfon 687 055 962).


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat