JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

01/06/2018 - JARC denuncia que la lentitud d’Agricultura en la publicació de la nova normativa sobre dejeccions ramaderes està perjudicant als ramaders de boví

En el marc de la XVIII Jornada de la Vedella celebrada avui a Girona

JARC denuncia que la lentitud d’Agricultura en la publicació de la nova normativa sobre dejeccions ramaderes està perjudicant als ramaders de boví

 

 

-       La principal penalització deriva de no tenir en compte la substancial reducció del nitrogen de les dejeccions ramaderes actuals. A proposta de JARC, Agricultura a corroborat que ara un animal produeix 21 kg de nitrogen a l’any, molt per sota dels 28 kg que estableix la normativa vigent.

-       Aquesta minoració, contemplada en el nou Decret que JARC demana publicar amb urgència, suposarà una reducció de la superfície necessària per aplicar les dejeccions, garantint una correcta aportació de nutrients als cultius i el respecte mediambiental.

-       L’organització també vol posar en valor la qualitat i la seguretat productiva oferta pels ramaders de boví catalans, cada vegada més reconeguda als mercats exteriors. En 10 anys s’ha incrementat un 414% el valor de les exportacions catalanes d’animals vius, passant dels gairebé 18.000 milers d’euros el 2007 a quasi 92.000 milers el 2017. Paral·lelament, les exportacions de carn han augmentat un 173% el seu valor en el mateix període (47.643 milers d’euros el 2007 i més de 130.000 el 2017). (*)

 

Girona, 1 de juny de 2018. Més d’un centenar de ramaders han assistit avui a la XVIII edició de la Jornada de la Vedella que l’organització agrària JARC celebra anualment a Girona. Durant la mateixa, Joan Carles Massot, cap sectorial de boví de carn de JARC, i el màxim responsable de la sectorial de l’entitat a Girona, Josep Maria Arnall, han carregat contra la lentitud del Departament d’Agricultura en la publicació de la nova normativa que regula la gestió de les dejeccions ramaders. Aquesta, fa mesos que està tancada després d’un procés de negociació amb el sector que ha durat anys, per tant, JARC demana màxima celeritat en la seva publicació per no continuar perjudicant als ramaders de boví catalans.

L’organització agrària afirma que la principal penalització deriva de no tenir en compte la substancial reducció actual del nitrogen present en les dejeccions ramaderes. A proposta de JARC, Agricultura a corroborat que ara un animal d’aquesta espècie produeix 21 kg de nitrogen a l’any, molt per sota dels 28 kg que estableix l’actual Decret 136/2009. Aquesta reducció respon a la bona feina feta pels ramaders, especialment centrada en la modificació de l’alimentació del bestiar.

El sector aporta als cultius les quantitats de nutrients que necessiten de forma exacta, localitzada i controlada, per tant, si els nutrients de les dejeccions s’han reduït, es necessita menys superfície per aplicar-les correctament. Actualment, els ramaders han de justificar més hectàrees de les necessàries per aconseguir l’aprovació del Pla de dejeccions.

Exportacions a l’alça: reconeixement a la qualitat i a la seguretat alimentària

L’organització agrària catalana també ha volgut fer un reconeixement a la bona feina feta pels ramaders de boví de carn. “A Catalunya produïm una carn excel·lent i ho fem seguint una normativa de seguretat alimentària molt estricta. Aquesta professionalitat ens obre cada vegada més portes al mercat exterior, tal i com mostren les dades d’exportacions”afirma Joan Carles Massot, cap sectorial de boví de carn de JARC.

En 10 anys s’ha incrementat un 173% el valor de les exportacions catalanes de carn fresca, refrigerada i congelada, passant de 47.643 milers d’euros el 2007 a 130.148 el 2017. Cal destacar la progressió de les comarques gironines, que partien de 8.941 milers d’euros, i l’any passat es van situar en més de 40.000 milers d’euros

Respecte la comercialització exterior d’animals vius, indicar que la pujada del valor en el mateix període és encara més important, situant-se en un 414%, passant de 17.844 milers d’euros el 2007 a 91.634 el 2017.

JARC continua demanant a les administracions que treballin per millorar les dades del mercat intern, evitant l’entrada de carn sense aranzels produïda en països amb una normativa de seguretat alimentària molt més laxa que la nostra.

 

Més informació:

-       Joan Carles Massot Farré, cap sectorial de boví de carn de JARC (tel. 635 556 658)

-       Josep Maria Arnall Noguera, responsable de la sectorial de boví de carn de JARC a Girona (tel. 650 929 996)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat