JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

19/05/2018 - JARC demana més protecció per a les abelles i augmentar-ne la valoració social

    abelles

Veure més informació:

JARC demana més protecció per a les abelles i augmentar-ne la
valoració social

 

  • L’organització agrària ha celebrat una jornada tècnica a Reus per parlar sobre les amenaces que afronten aquests insectes, durant la qual s’ha fet un tast popular de productes apícoles.
  • L’entitat, s’ha afegit així a la commemoració del Dia Mundial de les Abelles, que es celebra el 20 de maig, demanant més suport per contrarestar la progressiva desaparició d’aquesta espècie, vital per la pol·linització i el manteniment dels ecosistemes.
  • Segons la FAO, 71 dels 100 cultius que proporcionen el 90% dels aliments del món són pol·linitzats per les abelles.

 

Reus, 19 de maig de 2018. La sectorial apícola de JARC ha celebrat aquesta matí una jornada a Reus per debatre sobre les amenaces que actualment pateixen les abelles. En aquesta ocasió, l’acte s’ha centrat en la necessitat de combatre la vespa velutina i els efectes del canvi climàtic.

Vespa asiàtica, una espècie invasora impossible d’eradicar?

Carles López, secretari tècnic d’Apicultors Gironins Associats, ha exposat la greu problemàtica existent a les comarques gironines amb la vespa velutina o asiàtica. Aquesta, és una espècie 

invasora que s’alimenta de les abelles autòctones, provocant un important descens de les poblacions i de la pol·linització.

Els assistents s’han mostrat preocupats per l’augment dels nius de vespa velutina detectats a Catalunya durant els darrers anys. El 2013 es trobà el primer a la Garrotxa i l’any passat se’n pogueren eliminar més de 500.

En aquest sentit, JARC demana a les diferents administracions presents a Catalunya més suport per combatre la vespa asiàtica. “Pel bé de tots, reclamem que es destinin més recursos  a la detecció i eliminació dels nius de velutines”, indica en Joan Maria Llorens, cap sectorial d’apicultura de JARC.

El canvi climàtic tampoc ajuda

Els apicultors han d’afrontar molts reptes, entre els quals hi ha un de ben difícil: suportar els efectes d’un canvi climàtic que no poden aturar. Cada vegada són més els productors professionals que treballen per aconseguir que l’abella sigui la única protagonista d’una apicultura sostenible i de proximitat, aspecte que ha reclamat un dels ponents, l’Esteve Miràngels, veterinari especialitzat en apicultura.

 

Per a més informació: Joan Maria Llorens, cap sectorial d’apicultura de JARC (tel. 675 125 820)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat