JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

02/05/2018 - JARC considera que no es dóna suport a un model de fructicultura amb fructicultors

Valoració Pla d’Acció de la Fruita Dolça del DARP

Valoració Pla d’Acció de la Fruita Dolça del DARP

 

JARC considera que no es dóna suport a un model de fructicultura amb fructicultors

 

-       L’organització agrària afirma que el DARP, el Mapama i la Comissió Europea aposten per un model d’ajuts no finalistes, és a dir, que no arriben directament al camp. Aquest sistema s’està mostrant ineficaç per a la major part dels productors, beneficiant només les estructures creades per a la comercialització i les grans empreses.

-       Tampoc veuen amb bons ulls, que fa uns anys es destinés pressupost a noves plantacions i ara s’adreci a fer reconversió varietal. Consideren que és una mostra del desgavell que impera en els cercles de decisió, que només acaba afavorint els quatre grans.

Lleida, 2 de maig de 2018. Els representants de la sectorial de fruita dolça de l’organització agrària JARC fan una primera valoració de Pla d’Acció de la Fruita Dolça, que el Departament d’Agricultura ha presentat públicament aquesta tarda a Lleida, mostrant-se crítics amb els dos greus problemes de base que hi veuen.

D’una banda, els representants dels productors consideren que la política agrària aplicada al sector de la fruita dolça només està beneficiant les estructures creades per facilitar la comercialització, quatre grans empreses del sector i algun grup inversor que aposta puntualment per l’agricultura.

La sectorial de fruita dolça de JARC es queixa de que a Europa, amb el beneplàcit i el suport de l’Estat i de Catalunya, s’aposta per un model de fructicultura sense fructicultors, ja que el suport econòmic no arriba al camp, en tractar-se d’ajuts que no son finalistes. Considera que el model actual ha donat suficients mostres d’ineficàcia davant les darreres crisis de preus, però cap Administració opta per modificar-lo.

D’altra banda, JARC no veu amb bons ulls que fa uns anys es destinés pressupost per incentivar noves plantacions de fruita dolça, i ara, els diners s’adrecin a tirar endavant un pla de reconversió varietal. Segons l’organització, aquesta és una mostra més del desgavell que impera en els cercles de decisió, que només acaba afavorint a quatre empreses grans.

La sectorial de fruita dolça de JARC va sol·licitar al Ministeri i al Departament d’Agricultura un seguit de mesures econòmiques per donar oxigen a molts productors que estan ofegats després de cinc campanyes amb uns preus nefastos (reduccions impositives, facilitats per accedir a préstecs, entre d’altres). Paral·lelament, també va demanar un pla de suport per arrencada, per donar una sortida adequada als productors que no poden continuar endeutant-se més.

 

Per a més informació:

Osvald Esteve, membre de la sectorial de fruita dolça de JARC i productor de Lleida (tel. 679 199 004).Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat