JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/03/2018 - CERESCAT dóna suport al moviment mundial a favor dels drets de les dones

Dia Internacional de la Dona

  • Com a entitat de dones pageses i ramaderes, membre de la Confederación de Mujeres del Mundo Rural (CERES), recolza la iniciativa d’animar a agricultores i ramaderes a demostrar el 8 de març que “si elles paren, es para el món rural”.
  • CERES i COAG secunden la vaga laboral de cures, consum i educació, i tancaran les seves oficines centrals a Madrid. Fan una crida a la participació massiva de dones rurals en les mobilitzacions i concentracions convocades.

 

Barcelona, 6 de març de 2018.La Coordinadora de Organitzaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) i la Confederación de Mujeres del Mundo Rural (CERES)secundaran la vaga laboral de cures, consum i educació del proper 8 de març, convocada amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Ambdues organitzacions tancaran les seves oficines centrals a Madrid i fan una crida a la participació d'homes i dones de l’àmbit rural en les mobilitzacions i concentracions convocades.

CERESCAT, entitat de dones pageses i ramaderes membre de CERES, dóna suport al moviment mundial a favor dels drets de les dones, i també anima a totes les agricultores i ramaderes a demostrar que “si elles paren, es para el món rural”, tal com ha assenyalat Inmaculada Idañez, responsable de l'Àrea de la Dona de COAG i Presidenta de CERES.

Les zones rurals segueixen sent un espai on s'accentuen els problemes de desigualtat entre homes i dones. Viure en un entorn rural afecta especialment a les dones, perquè el dèficit de serveis és major. S'han produït fortes retallades que s’han incrementat amb el pas dels anys. Amb prou feines hi ha escoles per a infants de zero a tres anys, s'han tancat consultoris mèdics o han deixat d’oferir serveis especials, i s'han eliminat línies de transport, entre d’altres.  En un escenari on "l'estructura és patriarcal, suplir aquests serveis és tasca de les dones”, ha lamentat Idañez.

D’altra banda, l'envelliment de la població rural incrementa les situacions de convivència amb persones en situació de dependència en aquestes zones, la qual cosa repercuteix en la càrrega de treball de les persones cuidadores, per norma general dones, disminuint les seves possibilitats de participació laboral, política o social.

En aquest sentit, les entitats agràries reclamen que s'eradiqui la divisió sexual del treball, que condemna a les dones a ocupacions més precàries, pitjor pagades, no remunerades, il·legals i invisibles, i les obliga a ser cuidadores com quelcom essencial del seu sexe.

Així mateix, amb aquesta aturada es vol reivindicar un canvi de model on els drets de les dones no siguin qüestionats i  es doni més visibilitat a la imprescindible labor d'agricultores i ramaderes per al correcte funcionament del teixit productiu agroalimentari. “Enfront d'un Estat que ens ignora, denunciem la violència institucional que continuem patint. No tenim lleis efectives que aconsegueixin eradicar la violència estructural i que suprimeixin la jerarquia que col·loca als homes sobre les dones” afegeix Immaculada Idañez.

 

Per a més informació: Carme Dalmau i Colomer, presidenta de CERESCAT, organització de dones agricultores i ramaderes membre de CERES (Tel. 655.960.677)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat