JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/02/2018 - Jornada d'assessorament agrari a Bellver de Cerdanya

El nou pla de control de la brucel·losi i la PAC han centrat l'interès dels ramaders

  • El dia 1 de gener, Catalunya fou declarada indemne de brucel·losi. Aquest fet, implica canvis importants per als ramaders, ja que quan aparegui un positiu de qualsevol variant de la malaltia s’haurà de fer buit sanitari (sacrifici de tots els animals).
  • JARC està demanat al Ministeri canvis en el pla de vigilància per evitar el sacrifici obligatori d’animals no infectats.
  • Respecte el sistema d’ajuts europeus, JARC reitera que les retallades derivades del Brexit no les han de patir els productors que es dediquen principalment a l’activitat agrària.

 

Bellver de Cerdanya, 16 de febrer de 2018. Josep Bombardó, responsable de muntanya i ramaderia ecològica de JARC, juntament amb el secretari tècnic de l’entitat, Jordi Vidal, han ofert informació rellevant i actual a més de 50 ramaders de Cerdanya, durant una jornada organitzada per l’entitat agrària a Bellver de Cerdanya.

Els ramaders estaven especialment interessats en conèixer els canvis que suposaria el nou pla de control de la brucel·losi establert pel Departament d’Agricultura. El dia 1 de gener, Catalunya fou declarada indemne d’aquesta malaltia, el que suposa modificacions en el sistema de control sanitari. Una de les principals novetats, és que en el cas d’aparèixer un positiu de qualsevol de les variants de la brucel·la, el ramader afectat hauria de fer un buit sanitari (sacrifici de tots els animals bovins de l’explotació). Per tant, des de JARC s’està demanat al Ministeri canvis en el pla de vigilància, per evitar el sacrifici obligatori d’animals no infectats.

Respecte el sistema d’ajuts inclosos en la Política Agrària Comuna (PAC) mes enllà del 2020, JARC es mostra molt preocupat per les afectacions del Brexit. L’organització agrària reitera que no es pot acceptar que els productors professionals, aquells que viuen principalment de l’activitat agrària, pateixin una retallada del suport europeu. El sector agrari és el motor econòmic de moltes zones rurals, i d’altra banda, té una funció ambiental i social indubtable, en proveir d’aliments i mantenir un territori amb un d’alt valor.

JARC, recorda que els ajuts de la PAC es van establir per assegurar el proveïment d’aliments assequibles per a tota la població i per donar impuls a uns territoris cabdals per a tota la societat. Una decisió política, com és la sortida d’Europa del Regne Unit, s’ha de compensar amb una major aportació de la resta d’Estats Membres o amb una nova priorització dels beneficiaris dels ajuts, centrant els recursos en les persones que es dediquen principalment a l’activitat agrària.

 

Per a més informació:

Josep Bombardó, responsable de muntanya i cap sectorial de ramaderia ecològica de JARC (tel. 650 541 277).

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat