JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

17/08/2017 - Demanem a les Central de fruita que prenguin decisions valentes per recuperar uns preus en origen ruïnosos

    Accés del DARP a Lleida bloquejat durant la manifestació de finals de juliol

Veure més informació:

S'ha de redirigir la fruita que fa un mes que està a les cambres frigorífiques cap a suc i no comercialitzar ni un quilo més de fruita sense tenir assegurat un preu que també sigui adequat per als pagesos

La sectorial de fruita dolça de JARC-COAG demana als representants de totes les Centrals que prenguin partit de forma urgent per contrarestar la crisis de preus que s’arrossega des de fa quatre anys al sector de la fruita dolça.

En concret, els demana que redirigeixin la fruita que fa un mes que està a les cambres frigorífiques cap a transformació en sucs i que no moguin ni un quilo de fruita més sense tenir assegurat un preu que també sigui adequat per als pagesos.

“Tots hem de fer-nos respectar i fer complir la Llei de la Cadena Alimentària, perquè al pas que anem farem espetegar la producció de fruita, o com a mínim, als productors petits i mitjans”,indica David Borda, cap sectorial de fruita dolça de JARC-COAG.

Ple suport a qualsevol manifestació per reclamar un preu en origen digne

Malgrat considerar que les manifestacions de productors, malauradament, no estan resolent el problema dels preus, JARC-COAG els hi dóna suport.

“Paral·lelament, estem exigint al Govern de l’Estat i de Catalunya, que posi en marxa un urgentment un paquet de mesures per revertir la situació”, afirma Borda. “Aquest mes hem fet arribar les nostres demandes a la consellera d’Agricultura i a la Ministra del ram, i seguirem fins on calgui”, afegeix.

MESURES DEL PLA DE XOC RECLAMAT PER JARC-COAG

Activar mecanismes de regulació de mercat diferents

Sol·licitar més retirades de producte, però assegurant que les compensacions arriben al pagès. Fa quatre anys que s’estan usant uns sistemes de retirada que no estan resolent la problemàtica dels preus. Cal posar en marxa sistemes no usats fins ara (collita en verd o no collita) i plantejar que se’n creïn de nous.

Liquiditat, liquiditat i liquiditat

Condonació de les quotes de la Seguretat Social, ajudes i moratòries per als préstecs contrets i la reducció a cero del mòdul de l’IRPF aplicable a la renda 2017, entre d’altres.

Pla d’arrencada i abandonament

Reduir l’oferta a través d’un Pla d’arrencada i abandonament, similar al que es va fer l’any 1992. S’ha de reduir la producció sense arruïnar als pagesos.

Creació d’una marca “Q”

Establir un distintiu que identifiqui la fruita de qualitat superior, determinant quins paràmetres han de tenir els productes que es comercialitzin sota aquest paraigües.

Oferir un mecanisme que permeti certificar la fruitaPremium,segons uns atributs gustatius i visuals objectius, avalant un preu remunerador per al pagès i assegurant la màxima qualitat al consumidor.

Assegurances agràries més econòmiques pels professionals

Increment del pressupost estatal i autonòmic per donar suport a la contractació d’assegurances de fruita, prioritzant en l’assignació de recursos els Agricultors Professionals (AP) i les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP), i oferint millors condicions als joves que s’incorporen.

Intensificar el control de la Cadena Alimentària

Sancionar les conductes comercials abusives i especulatives, controlar l’existència de contractes amb un preu de venda fixat objectivament i aconseguir que la fruita es pagui a 30 dies des de la data d’entrega. També és important que es faci un control de qualitat i etiquetatge en els punts de venda.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat