JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

13/07/2017 - Les comercialitzadores en origen arruïnaran als productors de fruita espanyols, venent sense preu a les cadenes de distribució europees

    Preus origen préssec i nectarina

Veure més informació:

Anàlisi després de superar l'equador de la campanya de fruita d'estiu

  •  La fluïdesa del mercat i l'absència d'estocs contrasta amb les baixes cotitzacions rebudes pels pagesos: 0,45€/kg per a primeres qualitats de préssec i nectarina i 0,25€/kg la resta.
  • Els agricultors murcians, primers que surten al mercat amb varietats extra-primerenques, han suportat uns preus mitjans per sota de 0,40€/kg, una caiguda per sobre del 60% respecte a la campanya anterior.

David Borda, Cap sectorial de Fruita Dolça de JARC i de COAG, participa avui en la reunió de seguiment de la campanya de fruita d'estiu convocada pel Ministeri d'Agricultura. Durant la mateixa, Borda exposarà la gran preocupació per les estratègies de les comercialitzadores en origen que, davant la fluïdesa del mercat per les altes temperatures al centre d'Europa, estan prioritzant el proveïment dels clients (lliurant fins i tot sense preu i sense contracte) a costa de la rendibilitat dels nostres agricultors. “Les cadenes de distribució mouen els fils en funció de les seves estratègies i marges. En aquest joc pervers, les comercialitzadores ballen al so que els toquin i els agricultors assumeixen tot el risc. Demanem que es faci un ús més intensiu i coordinat dels mecanismes de gestió de crisi per limitar els abusos de la distribució europea sobre la base d'un control de l'oferta”,ha subratllat David Borda, màxim responsable del sector de Fruita Dolça de JARC i de COAG.

Després de superar l'equador de la campanya, el balanç de la primera part és crític. Els agricultors murcians, primers que surten al mercat amb varietats extra-primerenques, han suportat entre abril i juny uns preus mitjans per sota de 0,40€/kg, una caiguda per sobre del 60% respecte a la campanya anterior.

En l'actualitat, en plena campanya, els preus mitjans al camp se situen entorn dels 0,45€/kg  per a les primeres qualitats de préssec i nectarina i 0,25€/kg per les de menor calibre. “Parlem de nivells que no són remuneradors per a l'agricultor perquè se situen per sota dels costos de producció. De moment, som pessimistes en aquest sentit”, ha reconegut David Borda.

D’altra banda, JARC i COAG consideren totalment injustificats els atacs a la fruita espanyola en territori francès, ja que els grans perjudicats d'aquesta situació són també els productors espanyols. En aquest sentit, exigiran al MAPAMA que la UE imposi sancions exemplars al govern francès i als protagonistes dels actes de violència davant la reiteració dels atacs contra produccions agràries d'origen espanyol al seu territori. Així mateix, es recordarà que la UE ha de garantir de forma efectiva i contundent la lliure circulació de mercaderies en sòl francès. “Aquest tipus d'actuacions són intolerables. La crisi de preus que suporten els productors francesos també l’estem patint els productors de fruita espanyols. En el rerefons hi ha una estratègia merament comercial. Es busca apartar als productors espanyols del mercat comunitari quan les veritables responsables són les grans cadenes de distribució, principalment franceses, que abusen de la seva posició de domini al mercat per imposar preus de ruïna en el camp”, ha subratllat Borda.

JARC i COAG demanen responsabilitat i  conviden a tots els agents de la cadena de valor de la fruita a un seriós procés de reflexió sobre el futur del sector al nostre país. “Els fonaments del mercat (oferta i demanda) no funcionen, al final és l'agricultor el que acaba venent a pèrdues i amb la rendibilitat de la seva explotació danyada. Aquesta situació ens aboca a un canvi de model: o es reparteix de forma equitativa el valor al llarg de la cadena o a mig termini tindrem un fructicultura sense agricultors o portat a l'extrem una progressiva desaparició de la producció de fruita d'estiu a l’Estat espanyol”, ha vaticinat el responsable de Fruita Dolça de JARC i de COAG.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat