JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

22/06/2017 - JARC-COAG recolza l’inici del procés per aprovar una llei europea contra les pràctiques comercials abusives a la cadena agroalimentària

    Protesta davant del DIA

Veure més informació:

Durant la seva compareixença, el Comissari d'Agricultura ha avançat que el projecte de regulació de la cadena agroalimentària podria presentar-se en la primera meitat del 2018.

  •  L’entitat exigeix que la imposició al productor d’un preu de venda per sota cost sigui considerada com una pràctica abusiva

L’organització agrària JARC-COAG aplaudeix l'anunci del Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, per iniciar el procés d'aprovació d'una llei d'àmbit comunitari contra les pràctiques comercials abusives en la cadena agroalimentària.

Durant la seva compareixença a la Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu del passat dimarts, Hogan va avançar que el projecte de regulació de la cadena agroalimentària podria presentar-se a la primera meitat del 2018. La Comissió Europea llançarà pròximament una avaluació d'impacte d'aproximadament dotze setmanes sobre aquesta futura norma i a continuació una consulta pública d'almenys dotze setmanes més, tal com va detallar el comissari d'agricultura.

Sistemes de compliment i sancions

En els darrers anys, JARC-COAG ha traslladat en múltiples ocasions a la Comissió Europea la necessitat d'engegar de manera urgent noves normes en l’àmbit de la UE per afrontar les pràctiques comercials deslleials que afecten la cadena alimentària i especialment als agricultors i ramaders, així com l'establiment de sistemes de compliment eficaços en els Estats membres. Sobre aquest tema ja s'havien pronunciat gran part dels organismes de la UE, des del Parlament Europeu, al Consell, passant pel grup de treball dels Mercats Agraris que va emetre el seu informe de resultats al novembre del 2016, recolzant la necessitat d'una normativa sobre aquest tema.

JARC-COAG considera que ha d'haver-hi una regulació obligatòria i un enfocament jurídic únic per a tota la Unió Europea que prohibeixi determinades pràctiques abusives (venda a pèrdues, subhastes a cegues, imposició de pagaments atípics…), serveixi d'element comú per a totes les operacions comercials i que garanteixi la igualtat de condicions en la Unió Europea, encara que pugui deixar cert marge als Estats membres per adaptar-se a les seves particularitats.

A més, des de l’organització agrària es demana que per primera vegada, la normativa europea consideri com una pràctica abusiva la imposició a l’agricultor d’un preu de venta que estigui per sota el cost de producció.

Recolzar-se únicament en un sistema voluntari per afrontar les pràctiques comercials deslleials és insuficient i ineficaç: no facilita als agricultors poder presentar les seves queixes de manera anònima i reduir la por que els genera la possibilitat de rebre represàlies dels seus clients”, subratllen des de JARC-COAG. En aquest sentit, l’organització agrària sosté que hauria d'incloure's en la futura normativa de la Unió Europea (UE) la figura d'una autoritat pública i independent que pugui imposar sancions en cas d'incompliment.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat