JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

21/06/2017 - JARC-COAG denuncia al supermercat DIA per una possible venda a pèrdues d’arròs

    Oferta arròs

Veure més informació:

Aquesta cadena ofereix, dins del que denominen “La Quincena de los Preciazos”, una oferta d’arròs a 0,49 €/kg, una rebaixa d’un 31% sobre un preu inicial de 0,71€/kg, que està per sota dels preus de referència en origen del MAPAMA en tota la campanya; amb un valor mínim de 0,54€/kg i un màxim de 0,57€/kg.

Les innecessàries importacions d’arròs a baix preus de tercers països (80.000 tones anuals a l'Estat espanyol), tenen un clar component especulatiu per influir en el mercat intern, pressionant a la baixa els preus pagats a l’agricultor. A més, suposen una competència deslleial per als nostres productors, que no podem conrear en les mateixes condicions.

JARC-COAG ha presentat una denúncia davant la Agencia de Información y Control Alimentarios (AICA) perquè investigui, dins de l’àmbit de les seves competències, una possible venda a pèrdues d’arròs de la cadena de supermercats DIA. Aquesta, ofereix dins del que denominen“La Quincena de los Preciazos” (del 8 al 21 de juny), una oferta d’arròs a 0,49 €/kg, que suposa una rebaixa d’un 31% sobre un preu inicial de 0,71€/kg. L’oferta, que finalitza avui, es pot trobar en diferents supermercats que la cadena té a l'Estat espanyol.

Les dades sobre preus en origen de les varietats d’arròs llarg blanc comercialitzades a l'Estat espanyol, posen de manifest que els valors que s’estan oferint al consumidor se situen per sota dels què s’estan donant al mercat interior al llarg de tota la campanya, amb un valor mínim de 0,54 €/Kg i un màxim de 0,57 €/kg en origen, tal com recull l'Informe de preus setmanals de l’arròs de la campanya 2016/2017 del MAPAMA.

D’altra banda, segons les cotitzacions de la Llotja de València (abril de 2017), les varietats d’arròs llarg com Gladio o Puntal se situen al voltant dels 0,55 €/kg. Aquestes, es refereixen a preu a orri i a això caldria afegir costos d'envasat, transport, marges de comercialització, etc.., per la qual cosa des de JARC-COAG es considera  pràcticament impossible oferir arròs llarg de producció nacional a 0,49€/kg, sense fer-ho a pèrdues. En el suposat cas, que l’arròs fos importat (l’oferta no detalla l’origen), també seria molt complicat que no s’incorregués en venda a pèrdues perquè als preus mitjans de la campanya 2016-2107 (0,40€/kg a Tailàndia i Vietnam, principals importadors al nostre país), caldria sumar els costos de transport, logística, el pagament de taxes i aranzels.

Espanya consumeix menys arròs del que produeix, per la qual cosa no seria necessària la importació de més de 80.000 tones anuals. De fet, el nostre país exporta anualment prop de 200.000 tn. Les importacions d’arròs a baix preus de tercers països, fonamentalment de Tailàndia, Vietnam i Cambodja i Myanmar, tenen un clar component especulatiu per influir en el mercat intern, pressionant a la baixa els preus pagats a l’agricultor. A més, suposen una competència deslleial per als nostres productors sobre la base de la utilització de plaguicides prohibits fa anys en la UE.

Un cop més, estratègies com la de DIA amenacen el nostre teixit productiu i la viabilitat d’unes empreses agràries que contribueixen al desenvolupament econòmic i fan possible l’equilibri territorial i mediambiental.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat