JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

20/06/2017 - JARC-COAG demana un front comú al Congrés per una política energètica que no penalitzi les energies renovables i l'autoabastiment

    Planta Alcarràs

Veure més informació:

L’organització agrària traslladarà una proposta als partits polítics catalans amb representació al Congrés dels Diputats.

  • L’entitat també rebutja que el Ministeri d'Energia impossibiliti la gestió dels purins a través de les plantes de cogeneració. L’Ordre, que es va publicar el dissabte passat, impedirà la reobertura de quatre de les sis instal·lacions a Catalunya, ja que limita les retribucions de les plantes a només 15 anys
  • El text executa una sentència del Tribunal Suprem de l’any passat, que declarava nuls diversos aspectes de l’annex de l'anterior normativa, que provocaren el tancament forçat de les plantes de purins de tot l'Estat el 2014 per una sobtada retallada d’ajuts del 40%

L’organització agrària JARC-COAG denuncia que l’Ordre del Ministeri d’Energia que estableix les primes de les plantes de tractament de purins, que es va publicar el dissabte passat al Boletín Oficial del Estado (BOE), dificulta enormement el futur de les instal·lacions existents a Catalunya com a conseqüència de la limitació del període de retribució a 15 anys.

L’Ordre executa la sentència del Tribunal Suprem del 2016, que obligava al Govern de l’Estat a recuperar el sistema retributiu per les plantes de purins. L'esmentada sentència, que va declarar nuls els annexes II i VIII de l’ordre del 2014, no va concretar com s’havia de regular el període retributiu de les instal·lacions. Ara, el Ministeri d’Energia el limita per a les plantes de purins a 15 anys, sent més ampli per a altres tipus d’instal·lacions de cogeneració.

Una normativa que impedirà reobrir les plantes

Amb aquesta decisió, elCap Sectorial del porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, recorda que “s’impedirà que recuperin l’activitat quatre de les sis plantes que hi ha a Catalunya”. Entre aquestes, es troben la d’Alcarràs (Segrià), Tracjusa a Juneda (Les Garrigues) i les de les Masies de Voltregà i l’Esquirol (Osona). A més, en altres instal·lacions que estiguin a prop de complir els 15 anys de vida útil, la inversió necessària per reobrir-les provocarà que no sigui econòmicament viable fer-ho.

L’Ordre ministerial publicada el 2014, però amb efectes retroactius des de juliol del 2013, va suposar el tancament de 29 instal·lacions a tot l'Estat espanyol, 6 d’elles a Catalunya, com a conseqüència de l’entrada en vigor del nou règim retributiu, que suposava una retallada del 40% de les primes.

Menys opcions pels ramaders

Bernis lamenta que el Ministeri d’Energia ignori la petició de l’organització agrària perquè les primes retributives de les plantes de purins passin de 15 a 25 anys. Així, considera que es torna a dificultar la gestió de les dejeccions ramaderes, reduint les possibilitats de determinats productors i obligant-los a incrementar la necessitat d’inversió.

Proposta al Congrés dels Diputats

Davant d’aquest escenari, Bernis anuncia que JARC-COAG plantejarà una proposta als partits polítics catalans amb representació al Congrés dels Diputats perquè la política energètica de l’Estat deixi de penalitzar les energies renovables i l’autoabastiment elèctric. La normativa actual frena les iniciatives de gestió de les dejeccions ramaderes que es volen portar a termes a les granges. L’entitat considera que cal potenciar els projectes de generació d’energia per autoconsum a partir de les dejeccions per rebaixar els costos dels ramaders en aquest insum, tal com actualment ja ho poden fer els alemanys o els danesos.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat