JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/06/2017 - Els baixos preus en l'inici de la campanya de fruita de pinyol no s’estan traslladant al consumidor

    Marges_fruita

IPOD MAIG / Préssec i nectarina multipliquen per 7 el seu preu de l’arbre a la taula

- L’any 2015, amb una producció similar a les previsions de l'actual campanya, les cotitzacions a camp fregaven l’euro per quilo. Avui, no superen els 0,50€.

- Els desorbitats marges de les cadenes de distribució no es justifiquen per les condicions de mercat.

- Els productors estan valorant no comercialitzar la fruita perquè els preus no compensen els costos, malgrat trobar-se que s’ha reduït un 50% l'import de la mesura de retirada de no collita.

- JARC-COAG també denuncia que no es pot justificar que les OPFH liquidin per sota dels imports establerts per retirada sense haver fet ús de les mesures de gestió de crisis de mercat.

Els baixos preus en l'inici de la campanya de fruita de pinyol no s’estan traslladant al consumidor. Així ho recull l'Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments (IPOD) de maig de 2017 elaborat per JARC-COAG. Préssecs i nectarines multipliquen el seu preu per 7 de l’arbre a la taula, davant unes cotitzacions en origen per sota dels 0,50 €/kg i uns preus en destinació entorn dels 3,50€/Kg.

Pèrdues assegurades

L’any 2015, amb una producció molt similar a les previsions de l'actual campanya, (entorn de les 305.000 tones en préssec i 570.000 en nectarina) les cotitzacions a camp fregaven l’euro quilo, el doble que en l’actualitat, i els preus al consumidor es mantenien en nivells similars (veure taula 1 que s’adjunta). En aquestes condicions, els productors estan valorant no comercialitzar la fruita perquè els preus no cobreixen els costos de producció. Tot i que, tal i com JARC-COAG denunciava la setmana passada, el Ministeri d'Agricultura ha reduït un 50% l'import de la mesura de retirada de producte mitjançant la no collita.

Fer ús de les mesures de gestió de crisi (no collita)

JARC-COAG reclama la utilització de les mesures de gestió de crisi gestionades a través de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), especialment la no collita o collita en verd. "Les OP han d’assegurar la millor liquidació possible als seus socis. No tindria cap justificació que liquidessin la fruita sota els imports de retirada establerts en les mesures de gestió de crisis sense haver fet ús d’aquests mecanismes de regulació de mercat", indica David Borda, responsable de fruita dolça de JARC i de COAG.

Moderació dels marges de la distribució

Finalment, David Borda, indica també que “els desorbitats marges de les cadenes de distribució no es justifiquen per les condicions de mercat. Una major oferta es veu compensada per l’augment de la demanda a tota Europa per les altes temperatures, que estan provocant un considerable augment del consum de fruita”.En aquest sentit, des de JARC-COAG es demana a la distribució moderació en els seus marges per estimular un major consum. 


 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat