JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

31/05/2017 - JARC-COAG es planteja portar al Ministeri d'Agricultura als Tribunals per reduir un 50% l’ajut per no collita en fruita dolça

    Pomes

Veure més informació:

L’organització agrària considera que el Reial Decret publicat avui, que conté els imports assignats a les mesures de gestió de crisis vehiculats a través de les OPFH, potencien deliberadament sistemes de retirada de producte que no arriben als productors, beneficiant per contra a la resta d’agents que intervenen en la comercialització.

  • Els imports per a collita en verd o no collita es redueixen a 0,11 €/Kg en poma i 0,13 €/Kg en préssec, "sentenciant" aquesta mesura al desús davant d’un panorama de quatre campanyes ruïnoses per als pagesos.

JARC-COAG considera una tupinada els ajuts que ha publicat avui el Ministeri d'Agricultura pel que fa a la collita en verd i la no collita en el sector de fruites i hortalisses.

La norma (Reial Decret 533/2017), que demà entrarà en vigor, determina uns imports per a aquestes modalitats que no responen a les característiques de les explotacions catalanes, i que els rebaixa fins i tot més enllà del 50% respecte d’altres possibilitats de retirada.

Com a exemple, l’organització agrària ha estimat que una explotació mitjana de pomera podria tenir un suport de 0,11€/Kg si fes collita en verd o no collita, mentre l’ajut previst per a altres formes de retirada és de 0,18 €/Kg i, si el destí és la distribució gratuïta, de 0,24 €/Kg. En el cas del préssec, l’ajut per a collita en verd o no collita seria de 0,13 €/Kg, enfront dels 0,28 €/Kg d’altres formes de retirada i els 0,37 €/Kg per a distribució de franc.

David Borda, Cap sectorial de fruita dolça de JARC-COAG, considera que els imports establerts per la no collita són una burla, donant l’esquena als productors que han hagut de suportar quatre campanyes amb preus ruïnosos, alhora que mostren la voluntat que s’opti per uns sistemes enfront d’altres.

L’organització agrària recorda que la no collita o la collita en verd permet evitar costos innecessaris davant una situació de crisi de preus (com el derivats de la collita, la gestió a central, la transformació en suc o la destrucció). Aquesta opció, evita l’entrada del producte a la cadena comercial i, repercuteixi directament sobre els productors professionals, que continuen essent els grans oblidats de les mesures de retirada.

JARC-COAG sempre ha reclamat que les mesures de retirada de producte del mercat, establertes per la prevenció i gestió de crisi, han de ser accessibles a tots els productors professionals, amb uns  imports assignats d’acord amb els costos de producció i, sobretot, que reverteixin en les explotacions professionals i no es perdin en intermediaris.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat