JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

08/06/2017 - I ara robem; és el punt que ens faltava

    David Borda, cap sectorial de la fruita de JARC-COAG

Veure més informació:

Article d'opinió del David Borda, cap sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG

Estic en estat de xoc; m’arriba el titular a primera plana d’un diari que diu: “Prometen no robar més als temporers”, en una clara al·lusió als fructicultors de Lleida que contractem mà d’obra per a la recol·lecció.


Ja des de fa anys, la Inspecció de Treball a Lleida, durant la campanya de recol·lecció de fruita dolça, fa inspeccions de camp. I voldria explicar-vos com es fan: l’inspector o funcionari públic ve acompanyat de les forces de seguretat, de vegades per la Guàrdia Civil i d’altres pels Mossos d’Esquadra. Aquests s’encarreguen d’encerclar la finca perquè cap treballador pugui eludir el control.


Aquesta situació no és gens agradable quan estàs treballant, sigui el matí, la tarda o un dissabte; rodegen el teu centre de treball, aturen els fills, els pares i els treballadors per identificar-los, que no hi hagi menors treballant, jubilats o treballadors en situació no regular. Si hi ha treballadors sense documentació per poder treballar, la sanció és de 10.000 euros per treballador; si hi ha treballadors no donats d’alta a la Seguretat Social, la sanció és de 3.000 euros per treballador, sanció que paga l’empresari, per si no quedava clar. A més d’interrogar l’empresari, perquè quan t’entrevistes amb algú acompanyat de la Guàrdia Civil i els Mossos suposo que es diu interrogar, també interroguen els treballadors, sense la presència de l’empresari, per demanar-los quantes hores han treballat aquell dia o aquella setmana, i a més, evidentment, quant cobren.

En cas de no pagar el que marca el conveni, les sancions són de més de 600 euros per treballador, a més de la corresponent regularització amb un 20% de recàrrec. O sigui, que no complir surt molt car. Cada any hem de suportar, amb paciència i resignació, més de 300 inspeccions de treball en el sector agrari, especialment en la campanya de fruita. A les reunions per valorar i fer seguiment de la campanya s’exposen el resultats dels controls i, des de fa anys, tenim un nivell de compliment del conveni altíssim. Llavors, tractar el sector amb aquest titular no és just, però el pitjor és que tampoc s’ajusta a la realitat. Els treballadors, a casa meva, com en la de la gran majoria del sector, cobren el que marca el conveni, i els millors treballadors, per sobre del conveni.

La Inspecció de Treball pot venir a casa meva quan vulgui, amb la Guàrdia Civil, amb Mossos d’Esquadra o amb la columna Brunete si ho creuen oportú. Això sí, us tractaré amb el mateix respecte que em tracteu vosaltres. Si em tracteu com un delinqüent, no espereu ni un “bon dia” a casa meva. I per acabar: al sector ens la foten per tots els costats, rebem bastonades de totes direccions, però som una raça que vivim pel nostre ofici, ens agrada i ens sentim orgu- llosos de la feina que fem, però han de saber que l’honorabilitat del sector no es toca. Punt i final.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat