JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

04/05/2017 - JARC-COAG denuncia que Hisenda ‘ignora’ la petició de reducció estructural dels mòduls de l’IRPF per als productors de fruita dolça

    Explotació fruita David Borda

Veure més informació:

L’organització agrària està demanant des de l’any 2014 aquesta mesura per a un sector estratègic a les comarques lleidatanes com a conseqüència d’uns preus continuats per sota els costos de producció i uns marges comercials inexistents

  • En el cas de la fruita seca de Les Garrigues, la rebaixa dels mòduls de l’IRPF 2016 és insuficient per compensar les pèrdues econòmiques a les explotacions derivades de les adversitats climàtiques
  • En l’àmbit estatal, l’Agència Tributària ha deixat sense exempcions fiscals el sector avícola i ha aprovat uns índexs de reducció encara massa elevats per a la ramaderia extensiva, que afecta de forma especialment negativa a la Cerdanya.

L’organització agrària JARC-COAG critica que el Ministeri d’Hisenda hagi ignorat la seva petició d’aplicar una rebaixa estructural dels mòduls de l’IRPF per als productors de fruita dolça, tal com porta demanant des de l’any 2014. En una ordre publicada avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), l’Agència Tributària no ha recollit aquesta proposta, que ja es va aplicar al sector de l’olivera l’any 2013. L’entitat considera “un fet molt greu que no s’hagi accedit a aplicar aquesta mesura per a un àmbit estratègic a les comarques de Lleida”, que des de fa anys arrossega un escenari de preus continuats per sota els costos de producció i uns marges comercials inexistents que posen en perill la continuïtat de l’activitat de moltes explotacions. A més, des de l’organització es recorda que el càlcul de l’índex de l’IRPF pels fructicultors està sobreestimat i els penalitza.

Rebaixa insuficient a la fruita seca de Les Garrigues i a la ramaderia extensiva de la Cerdanya

En l’Ordre publicada avui, Hisenda preveu un índex de l’IRPF de la fruita seca a la comarca de les Garrigues de fins al 0,13. Aquest valor queda molt allunyat del 0,08 que va demanar JARC-COAG perquè les explotacions poguessin compensar les pèrdues econòmiques derivades de les adversitats climàtiques.

A més,  ha aprovat una rebaixa de l’índex de l’IRPF per a la ramaderia extensiva (oví, cabrum i boví de carn) fins al 0,09, superior a la petició del 0,05 que va realitzar l’organització agrària per compensar la menor disponibilitat de pastures i la situació del mercat, especialment a la zona de la Cerdanya.

Així mateix, les explotacions de cereal de les comarques de La Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra i el Segrià es quedaran sense rebaixes fiscals malgrat les afectacions climàtiques registrades.  En el cas de la Noguera, tampoc les de la fruita dolça.

En el sector de l’olivera, a algunes poblacions del Segrià, com Sarroca de Lleida i Torrebesses, l’índex de l’IRPF que s’aplicarà és superior al que es va sol·licitar.

Reduccions generals

L’organització agrària també adverteix que Hisenda ha deixat sense reduccions fiscals en l’àmbit estatal als productors avícoles, greument afectats per una crisi de preus i pel tancament de les seves explotacions. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat