JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/03/2017 - JARC-COAG demana al DARP que asseguri el suport als productors que incorporen millores en la gestió de les dejeccions ramaderes

    Jornada Mollerussa 2017

Veure més informació:

En una jornada sobre fertilització orgànica i dejeccions, que ha aplegat avui a una quarantena de persones en el marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, l’organització agrària ha reiterat que la normativa ha de permetre als productors utilitzar les analítiques i les noves tecnologies per demostrar la quantitat de nitrogen generat per cada granja i aplicat als cultius

  •  L’organització agrària planteja que l’Administració asseguri el suport econòmic perquè els productors puguin fer inversions per aplicar una fertilització orgànica totalment ajustada a les necessitats dels conreus.

JARC-COAG reitera que el nou Decret sobre fertilització i dejeccions ramaderes, que actualment està definint el Departament d'Agricultura, no ha de penalitzar els productors que utilitzin sistemes de gestió innovadors i a aquells que han aconseguit reduir les quantitats de nitrogen que generen a la granja. Aquesta proposta s’ha exposat avui davant una quarantena d'assistents a la jornada sobre fertilització orgànica que l’entitat ha organitzat en el marc de la 145a Fira de Sant Josep de Mollerussa.

Des de l’entitat s’ha demanat al DARP que “accepti l’ús de les analítiques i altres sistemes de mesura objectius per a l’elaboració del Pla de Dejeccions”. D’aquesta forma, es demostraria  que les taules estàndard que defineixen la quantitat de nitrogen que genera cada espècie animal estan desfasades a l’alça i també es mostraria la quantitat exacta d’adob orgànic aplicat al sòl.

Propostes Decret sobre fertilització i dejeccions ramaderes

L’organització agrària considera que el Decret que actualment està elaborant el DARP hauria d’incloure també els següents punts: 

  • Assegurar el suport econòmic perquè els productors puguin utilitzar, per exemple, aplicadors de fertilitzant orgànic amb conductímetre elèctric i cabalímetre. Així, la fertilització seria més precisa i totalment adaptada a les necessitats dels conreus.
  • Permetre aplicar més quantitat d’adob orgànic en les dobles collites. En aquest cas, els conreus necessiten més quantitat de nutrients, per això, JARC-COAG està demanant des de fa temps que s’augmenti des de les 170 fins a les 220 les unitats de nitrogen per hectàrea.
  • Prioritzar el criteri agronòmic en l’aplicació de la normativa. L’entitat rebutja la reducció del 30% de l’aplicació del nitrogen al sòl proposada per a les explotacions que generin més de 18.000 kg/any. Està clar que els conreus necessiten nutrients, per tant, si als pagesos se’ls dificulta l’accés a adobs orgànics hauran d’utilitzar els químics.

Un sistema innovador per estabilitzar el nitrogen

En el marc de la jornada, l’enginyer agrònom i responsable de tecnologies eficients de Nitrogen de Basf, Arturo Sanz, també ha presentat un estabilitzador del nitrogen de les dejeccions, que incrementa entre el 4 i el 7% el volum de matèria seca respecte al sistema tradicional.

Segons aquesta empresa, el nou producte redueix fins a un 65% les pèrdues per la rentada del nitrogen i fins a un 45% les emissions dels gasos d’efecte hivernacle

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat