JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

22/02/2017 - PIMEC i JARC-COAG celebren l’aprovació de la Proposició no de Llei sobre la creació del contracte de potència estacional

    Sector agrari

Veure més informació:

La PNL presentada, a proposta de PIMEC i amb el suport de JARC-COAG, insta al Govern de l’Estat a crear un contracte de potència estacional.

  • En cas d’arribar-se a aplicar, aquesta proposta afavoriria les petites i mitjanes empreses del sector turístic i de l'agrari, en permetre contractar diferents tipus de potència segons l’època de l’any.

PIMEC i JARC-COAG celebren que el Congrés dels Diputats hagi aprovat la Proposició no de Llei (PNL) sobre la creació del contracte de potència estacional, que permet la variació en la potència contractada segons les temporades establertes i d’acord amb les necessitats de la demanda. Es tracta d’un pas endavant important, ja que l’elevat preu de l’energia ha esdevingut un factor clau que està minvant significativament la competitivitat de les petites i mitjanes empreses catalanes.

La PNL, presentada ahir per ERC, a proposta de PIMEC i amb el suport de JARC-COAG, aposta per una modificació en el règim de contractació elèctric, potenciant contractes de potència estacionals, almenys per a determinats sectors, com seria l'agrícola. Amb això, s'obtindria un estalvi molt important per a determinades activitats sense perdre cap tipus de qualitat de servei, pagant justament el que s’utilitza, sense complicacions administratives ni tècniques, en tractar-se d'un sol tràmit, amb vocació de permanència, que permet a més planificar les necessitats de l'empresa i del sector en el seu conjunt per a una major eficiència energètica del sistema elèctric.

La patronal també valora positivament que s’hagi afegit a la PNL “la necessitat de realitzar una auditoria del sistema elèctric per a la revisió dels costos de les xarxes, que permeti una reforma del mercat elèctric, per garantir que la fixació dels preu reflecteixi el cost de generació, fomentant les energies renovables”. Aquesta és una reivindicació de la Comissió d’Energia de PIMEC, que finalment va ser presentada ahir pel grup parlamentari Unidos-Podemos.

Pere Guerra, membre de la Comissió d’Energia de PIMEC, va estar present al Congrés i va assenyalar que “d’aplicar-se aquesta proposta les petites i mitjanes empreses que viuen del sector turístic estaran d’enhorabona, ja que podran adaptar el seu terme de potència a l’estacionalitat de la temporada turística, fet que repercutirà en un estalvi significatiu de la despesa energètica, especialment pels hotels i els càmpings i altres establiments turístics de temporada que estan tancats durant els mesos d’hivern”.

També es va manifestar sobre aquesta qüestió el president de JARC-COAG, Francesc Boronat, que va explicar que “la proposta també afavoriria el sector agrari, ja que actualment les explotacions estan pagant per una potència que no consumeixen durant tot l'any, només en determinats períodes o per determinades tasques. Per exemple, el reg requereix una potència elevada però aquesta no s’usa tot l’any”. 

JARC-COAG treballa des de l’any 2013, conjuntament amb altres organitzacions empresarials, en demanar solucions per fer front a l’increment del cost elèctric. L’entitat agrària sol·licita des de fa 4 anys que l’increment dels costos elèctrics sigui proporcional al tipus d’activitat.

Per la seva banda, PIMEC interpreta que aquest és un pas en la direcció adequada dels molts que s’han de dur a terme per a reconduir la política energètica estatal, que encareix el rebut de la llum, i que retribueix tecnologies ja amortitzades com la hidràulica i la nuclear, penalitza a les renovables i incentiva fonts d’energia ineficients i contaminants com el carbó nacional.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat