JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/02/2017 - JARC-COAG demana centrar el suport en les explotacions professionals de base familiar

    Foto Roda de premsa

Veure més informació:

BALANÇ SECTOR PORCÍ 2016 I REIVINDICACIONS DELS RAMADERS

  • A Catalunya només representen vora el 18%, mentre que la resta, majoritàriament han estat integrades paulatinament dins grans grups empresarials.
  • "Les granges no integrades  tendiran a desaparèixer si les Administracions no els hi asseguren l’accés als ajuts per fer inversions i  unes condicions de finançament més avantatjoses", afirma Jaume Bernis.
  • Un increment del 134% de l’exportació estatal cap a Xina, ha estat clau per la necessària recuperació dels preus en origen, situats a inicis del 2016 sota el cost de producció.
  • "Cal assegurar nous mercats i no dependre de ningú, perquè quan hi ha una crisis de preus derivada d’un desequilibri en el mercat, com va ser el veto rus, el que s’arruïna és el ramader independent", indica Bernis.

El cap sectorial del Porcí de JARC i de COAG, Jaume Bernis, fa balanç de l’evolució del sector porcí durant l’any 2016, exposant també les demandes fetes des de la sectorial que ell encapçala.

Tal com es detalla més endavant, en la radiografia del 2016 apareixen dades positives per al conjunt del sector. Malgrat això, l’organització agrària alerta que les Administracions han de centrar i assegurar el suport adreçat a les explotacions professionals de base familiar no integrades, ja que tenen menor capacitat econòmica per tirar endavant projectes de millora contínua i es veuen greument afectades per les crisis de preus globals.

Actualment, a Catalunya aquest tipus de granges només representen vora el 18%, mentre que la resta, majoritàriament, han estat paulatinament integrades en grans grups empresarials.

En concret, JARC-COAG parla de garantir-los l’accés als ajuts per fer inversions i oferir-los condicions de finançament més avantatjoses.

Indica que també és primordial establir normatives que no posin impediments innecessaris als ramaders, a les quals es puguin adaptar de forma progressiva, evitant així haver de continuar "sacrificant" més explotacions professionals de base familiar.

Nombre d’explotació i règim de tinença a Catalunya

Del 2011 al 2016 s’han reduït el nombre d’explotacions de porcí en 5.400, passant de 93.000 a 87.600. D’aquestes, el 64% estan integrades (no cooperatives), el 18% estan en règim d’integració en cooperatives i el 18% són explotacions familiars.

Creixement de l’exportació cap a Xina, clau per la recuperació dels preus en origen

Les exportacions de porcí espanyoles van batre un nou record històric el 2016, arribant a 2 milions de tones de carn, un 12,5% més que l’any  2015. D’aquesta quantitat, un 72%  es van destinar a la UE (principalment a França, Itàlia i Portugal) i un 28%  a tercers països. Es va experimentar un fort increment en els enviaments a tercers països, els quals van ascendir més d’un 30%, principalment a Xina, Japó o Corea del Sud, destacant el fort augment de les exportacions cap al mercat xinés, amb un increment del 134% respecte el 2015.

Producció

El 81% de la producció mundial de porcí es concentra en tres blocs: Xina, en primer lloc, amb el 50,4% del total (56,5 milions de tones), la Unió Europea (UE) en segon lloc, amb el 20,5% (23 milions de tones), i els Estats Units en el tercer lloc, amb un 10,1% de la producció mundial (11,3 milions de tones).

Dins de la Unió Europea, Espanya va superar l’any 2016 a Alemanya, situant-se, per tant, com el primer productor de porcí de la UE i el tercer en l’àmbit mundial, amb 4 milions de tones de carn, dels quals el 43,1% corresponen a Catalunya  i Aragó el 20,4% a Aragó.

Cotitzacions

Durant la campanya 2016, el preu mig registrat a la llotja de Mercolleida a quedat en 1,13 €/Kg. A aquest, cal descomptar 0,04 €/kg per obtenir el preu mig que percep el ramader, que seria de 1,09 €/kg.

El cost de producció mig del 2016 ha estat de 1,03 €/kg, per tant, d’això es desprèn que de la comercialització d’un porc d’uns 110 kg el ramader ha obtingut aproximadament 6,6 € de benefici.

Davant la situació actual, la sectorial del porcí de JARC-COAG demana també a les Administracions:

  1. Més esforç per obrir nous mercats, com Mèxic i l'Índia, diversificant la sortida del producte i no caient en cap dependència que faci trontollar l’equilibri del mercat, com va passar amb el tancament del mercat rus.

"Quan es produeix una crisi de preus, el ramader sempre s’emporta la pitjor part, veient-se obligat a vendre per sota dels costos, perquè si atura la producció s’arruïna definitivament",indica Bernis. 

  1. Oposició frontal als acords comercials europeus amb tercers països (TTIP, CETA, etc), fent màxima pressió directament al Departament d'Agricultura, i a través de COAG al Ministeri.

Aquests acord posen en greu perill el model agrari europeu (competència deslleial, perquè les normes productives europees són molt més exigents) i la seguretat alimentària de la població.

I sobretot, finalitza en Bernis "assegurar el suport a les explotacions professionals de base familiar

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat