JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

01/02/2017 - JARC-COAG demana al DARP que incrementi la subvenció als fructicultors professionals per contractar l’assegurança per compensar la retallada estatal

    Jornada Barbens

Veure més informació:

L’organització agrària ha fet arribar un escrit al Departament d'Agricultura reclamant augmentar la subvenció per la contractació d’assegurances, prioritzant sempre els Agricultors Professionals (AP), les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) i els joves que s’incorporen

  • Aquestes demandes servirien per contrarestar l'increment del cost que han d’assumir els productors, situat entre un 10 i un 40%, conseqüència de la retallada de la subvenció estatal d'Enesa, que no s’ha pogut aturar malgrat l’oposició de JARC-COAG.
  • L’entitat va exposar-ho en una jornada sobre assegurances organitzada ahir a Barbens, destacant també que la pòlissa de la fruita és la més cara del sistema i els productors porten tres campanyes amb uns preus ruïnosos. 

L’organització agrària JARC-COAG ha demanat al Departament d’Agricultura que incrementi el pressupost per donar suport a la contractació d’assegurances de fruita, prioritzant en l’assignació de recursos els Agricultors Professionals (AP) i les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP), tenint present els joves que s’incorporen.

Aquesta petició es realitza perquè els productors professionals de fruita no es vegin perjudicats per la retallada de la subvenció estatal aplicada per l’Entidad Estatal de Seguros Agrarios (Enesa), que suposa un increment del cost de contractació de l’assegurança de fins el 40%.

Entre l’espasa i la paret

La rebaixa de 10 punts en la subvenció base estatal suposa un increment de fins el 40% del cost de l’assegurança pel productor. Aquest fet, provocarà que els fructicultors es vegin obligats a reduir les cobertures al mínim o deixar de contractar l’assegurança, senzillament perquè els números no surten. "Molts es trobaran entre l’espasa i la paret: incrementar costos i situar-se en números encara més rojos o assumir l’alt risc d’arruïnar-se definitivament per una pedregada", afirma en David Borda, cap sectorial de fruita dolça de JARC-COAG.

L’organització agrària recorda que els fructicultors porten tres campanyes amb uns preus molt baixos, sense percebre cap efecte positiu per les mesures de crisis de mercat posades en marxa des de Brussel·les després del veto rus i mantenint-se com un dels molts sectors exclosos del ajuts directes de la PAC.

Negativa de l'Estat

Representants de JARC-COAG, també es van reunir infructuosament amb el director d'Enesa, el passat 10 de novembre, per aturar la retallada dels fons estatals. Es manté així la tònica de falta de suport de l'Estat espanyol vers els pagesos catalans.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat