JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

31/01/2017 - JARC-COAG aconsegueix que el Parlament insti al Ministeri a modificar la normativa d’etiquetatge de la mel

    Votació Comissió Agricultura Parlament

Veure més informació:

La Comissió d’Agricultura ha aprovat avui traslladar la proposta presentada per l’organització agrària, en la qual es demana que el consumidor pugui identificar clarament l’origen del producte

  • Els grups polítics catalans amb representació estatal també s’han compromès a tractar la proposta a les Cambres espanyoles
  • Davant la passivitat del Mapama, la sectorial apícola de COAG va promoure accions reivindicatives davant els diferents parlaments autonòmics, alguns dels quals ja han aprovat resolucions similars

JARC-COAG ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris catalans a la seva reclamació d’un etiquetatge transparent de la mel perquè els consumidors puguin identificar clarament el seu país d’origen, tot i que en la votació s’ha produït alguna abstenció per motius aliens al contingut de la resolució.

L’organització agrària va transmetre la seva petició a tots els grups parlamentaris el passat 19 d’octubre, demanant-los instar el Govern espanyol a modificar la normativa. JARC-COAG celebra que el Parlament hagi aprovat una resolució que la recull íntegrament i que reconeix la importància d’aquesta modificació.

Des de la sectorial apícola de l’organització, s’ha traslladat als diferents grups l’agraïment pel suport rebut, però es considera que és només el tret de sortida d’una feina que ha de tenir continuïtat en els pròxims mesos per aconseguir que sigui obligatori detallar en l’etiqueta el país d’origen de la mel.

D’altra banda, els grups polítics catalans amb representació estatal també s’han compromès a tractar la proposta a les Cambres espanyoles, per acabar de donar més impuls al canvi normatiu des de diferents fronts.

En l’actualitat, es permet a les envasadores etiquetar mels de fora de la UE ocultant els països en els quals van ser recol·lectades. Des de fa tres anys, JARC-COAG està denunciant aquesta falta de transparència, permesa en la normativa, i que possibilita etiquetar barreges de mels (tant si són UE com no UE, o una mescla) sense identificar si la mel prové de Xina, Ucraïna o Argentina, entre d’altres.

Identificació de l’origen de la mel

L’organització agrària fa temps que reclama aquests canvis, que haurien de permetre diferenciar les nostres mels respecte a les d’altres països en igualtat d’informació, ja que els apicultors catalans estan obligats a identificar l’origen. D’aquesta forma, el consumidor realment podria triar amb coneixement i transparència.

Davant la passivitat del Ministeri d’Agricultura, des de les diferents organitzacions agràries que formen part de la sectorial apícola de COAG es van promoure accions reivindicatives davant dels Parlaments autonòmics. Gràcies a aquestes iniciatives, Andalusia, Aragó, Extremadura i La Rioja, ja han aprovat resolucions similars.

Augment de les importacions

Les importacions provinents de tercers països, que no estan sotmeses als alts estàndards de qualitat i sanitat exigits als apicultors catalans, són creixents: en els últims 5 anys, les importacions de mel xinesa de dubtosa qualitat i baix preu han experimentat un augment del 37%. A un etiquetatge confús o amb informació insuficient, s’afegeix l'increment d’importacions des de tercers països i el fet que les rutes d’entrada de mels de dubtosa qualitat són cada cop més complexes i opaques.

“Prou d’enganys! Tothom ha de saber què està consumint i això passa per un canvi en la normativa. Celebrem el suport del Parlament de Catalunya i de les altres cambres autonòmiques que ho han aprovat, que s’ha de fer valer davant del Ministeri. Les explotacions apícoles catalanes han de tenir el reconeixement que es mereixen i les mels de vés-a-saber-on no es poden aprofitar de la bona feina i bona reputació que s’han guanyat els productors de casa nostra”, afegeixen des de JARC-COAG.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat