JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

27/01/2017 - JARC-COAG celebra que el Parlament recolzi la seva proposta però demana més concreció i màxima celeritat en l’augment

    Roda de premsa Sant Miquel

Veure més informació:

El Parlament de Catalunya insta al Govern a incrementar "progressivament" el pressupost d'Agricultura

  • Durant el darrer trimestre del 2016, l’organització agrària  demanà aquest increment directament al President de la Generalitat, a la consellera d'Agricultura i als representants de totes les formacions polítiques parlamentàries.
  • L’entitat denuncià que el Govern català destina només un 1% del pressupost a Agricultura mentre Aragó hi aporta un 1,6%, València un 1,7%, l'Estat espanyol un 2,10% i França un 1,6%. Recordà que l’àmbit rural representa el 88% del territori i el 79% dels municipis.
  • Demana que es concreti més quin serà l'increment i que es destini amb màxima celeritat a cobrir les recurrents mancances de les línies de suport clau pels productors professionals, que són la incorporació de joves, les inversions, les mesures agroambientals, la producció ecològica i les indemnitzacions per zones amb limitacions naturals.

JARC-COAG celebra que el Parlament català aprovés ahir per unanimitat instar a la Generalitat a augmentar el pressupost destinat al Departament d'Agricultura.

Els màxims representants territorials de JARC-COAG ja denunciaren, en una roda de premsa el 30 de setembre de 2016 celebrada en el marc de la 62a. Fira Agrària de St. Miquel, que la Generalitat catalana havia de corregir el greuge històric que pateix el sector agrari català en comparació als pressupostos que hi destinen altres governs.

Indicaven que des del 2014 el Govern català aporta menys d’un 1% del seu pressupost al Departament d'Agricultura, i que el percentatge que arriba directament als productors es situa aproximadament en el 0,33%.

L’organització agrària també va traslladar la seva demanda directament al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una reunió en la qual també participà la consellera d'Agricultura, i posteriorment es va reunir ambmembres de tots els partits polítics amb representació parlamentària.

Quan inverteixen altres governs en el sector agrari

Considerant que té una estructura productiva similar, els representants de JARC-COAG van exposar que el Govern aragonès ha destinat el 2016un 1,7% dels seus fons a Agricultura, mentre que la Conselleria Valenciana n’ha adreçat un 1,6%.

L’entitat  també va comparar les dades amb les d'Espanya o França, seguint la voluntat expressada pel Govern català d’esdevenir un Estat. El 2016 el Ministeri d'Agricultura espanyol gestionà el 2,10% del pressupost total de l'Estat i el francès un 1,6%.

On s’ha d’invertir de forma urgent

JARC-COAG demana que es concreti quin serà l’augment del pressupost i màxima celeritat per aplicar l'increment en les línies de suport clau pels productors professionals.

Concretament, l’entitat reitera que l’Administració hauria de focalitzar el seu esforç en la incorporació de joves, les inversions productives, els ajuts agroambientals, la producció ecològica i les indemnitzacions compensatòries per zones amb limitacions naturals.

Els anys 2012 i 2013, es van denegar per manca de pressupost 1.400 sol·licituds d’ajut adreçats a executar una inversió. El 2014 no hi va haver ni convocatòria i el 2015 altre cop es quedaren sol·licituds per cobrir. Altres ajudes, com les destinades a la producció ecològica o a les zones de muntanya han patit una retallada del 20%, perquè la demanda supera clarament la disponibilitat pressupostària.

Tot i això, l’Organització recorda que el pressupost no dota només les diferents línies d’ajut, i que també en depèn l’execució de totes les polítiques agràries que es pretén desenvolupar, i que no poden ser ateses adequadament per manca de recursos.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat