JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

20/01/2017 - JARC-COAG demana al DARP que destini el pressupost necessari per garantir el suport a les incorporacions de joves i les inversions fins al 2020

    Jornada_joves Vic

Veure més informació:

Jornada d’assessorament per incorporar-se al sector agrari (Vic)

  • A la convocatòria del 2015, 712 joves productors catalans van rebre suport per iniciar la seva activitat. Xifra històrica, tenint en compte que la mitjana d’incorporacions aprovades en els darrers anys és de 300 anuals.
  • L’entitat lamenta que de forma sistemàtica, cada vegada que finalitza un període del PDR (Programa de Desenvolupament Rural), s’hagin de denegar sol·licituds per falta de diners, malgrat la necessitat és evident.
  • L’organització agrària va organitzar una jornada ahir a Vic, en la qual van participar una vintena de persones, i en la que també es va advertir que un canvi en la tributació dels ajuts està frenant la incorporació dels joves a l’activitat agrària.

L’organització agrària JARC-COAG reclama al Departament d’Agricultura que garanteixi el pressupost necessari per poder aprovar totes les sol·licituds d’incorporació de joves i per fer inversions fins a l’any 2020.  En el marc d’una jornada organitzada per l’entitat ahir a Vic, també es van demanar millores en el sistema actual de tributació dels ajuts que es reben en el moment d’iniciar l’activitat agrària, ja que per un excés de pressió fiscal es frenen les incorporacions.

Segons les dades del DARP, 712 productors van rebre suport econòmic per iniciar la seva activitat a Catalunya durant la convocatòria de l’any 2015 (ajuts per a la primera instal·lació de joves). L'import total d'aquest suport fou de 20,2 milions d’euros.

Malgrat aquestes xifres històriques, les estadístiques mostren que quan finalitza cada període del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) no s’ha assignat el pressupost suficient per garantir els ajuts a la incorporació de joves i a les inversions i el DARP no pot donar suport a totes les sol·licituds. Així, a la convocatòria del 2014 (moment d’impàs entre el PDR 2007-2013 i l'actual) només es va concedir l’ajut a 24 joves a tota Catalunya.

Els joves, penalitzats fiscalment

Amb els criteris actuals, els ajuts a la incorporació de joves s’entenen fiscalment com un ingrés corrent, fet que obliga al productor a una tributació immediata que el penalitza de forma considerable. L’organització agrària planteja al Ministeri d’Hisenda que es consideri com un ajut de capital i la seva tributació sigui més progressiva. Aquesta demanda també fou exposada pel secretari tècnic de JARC-COAG, Jordi Vidal, durant la jornada d’ahir a Vic.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat