JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/01/2017 - JARC-COAG recolza les mobilitzacions estatals contra el TTIP i el CETA del 21 de gener

    Image mobilitzacions

Veure més informació:

La concentració de Catalunya se celebrarà el dissabte a les 12 hores davant de la seu del Parlament Europeu a Barcelona

  • L’organització agrària anima a protestar contra aquests dos tractats, que preveuen fer desaparèixer la prevalença de la producció comunitària i utilitzen els pagesos i ramaders catalans com a “moneda de canvi”
  • JARC-COAG participarà divendres en una ponència sobre la repercussió del TTIP en el sector oleícola en el marc de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques

L’organització agrària JARC-COAG recolza les mobilitzacions previstes pel pròxim dissabte 21 de gener a 20 ciutats de l’Estat espanyol en protesta contra les conseqüències del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) entre la UE i els EUA i el CETA, acord entre la UE i Canadà. La convocatòria té l’objectiu de demanar als parlamentaris europeus que votin en contra de la proposta, que està previst que es debati el 14 de febrer a Estrasburg.

Des de JARC-COAG, s’anima els agricultors i ramaders a participar en els actes de protesta. El de Catalunya està previst el dissabte 21 de gener a les 12.00 hores al Passeig de Gràcia, 90 (davant de la Pedrera i de la seu del Parlament Europeu a Barcelona). Per a l’organització agrària, aquests dos tractats suposen unes amenaces serioses per al model agrari europeu i la seva seguretat i qualitat alimentària. L’entitat els rebutja per aquestes raons:

  • La UE no respectaria el principi de prevalença dels interessos comunitaris en qualsevol acord comercial amb tercers països.
  • Els pagesos i ramaders catalans se senten moneda de canvi en aquests acords, ja que els dirigents europeus mantenen una gran incoherència entre el que es demana als productors europeus i el que es permet importar.
  • L’actuació estableix una competència deslleial, deixant als productors catalans en inferioritat de condicions i sense respectar els consumidors europeus.

JARC-COAG recorda que els agricultors i ramaders catalans volen continuar produint amb elevats estàndards que garanteixin la qualitat i seguretat dels aliments, però només si Europa protegeix l’accés al mercat d’aliments produïts amb normatives molt més laxes que les comunitàries.

Repercussió del TTIP en el sector oleícola

Precisament el pròxim divendres, en el marc de la 54a edició de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, el secretari tècnic de JARC-COAG, Jordi Vidal, exposarà en una ponència les repercussions del TTIP en el sector oleícola, com la regulació diferenciada en l’àmbit de la seguretat alimentària o la protecció de les denominacions d’origen.

El CETA al Parlament Europeu

Està previst que el pròxim 14 de febrer, a Estrasburg, el ple del Parlament Europeu voti la ratificació del CETA. En cas de resultar positiva aquesta ratificació, àmplies seccions d'aquest acord comercial i d'inversions s'apliquen provisionalment, fins i tot abans que sigui votat per a la seva confirmació final als diferents parlaments nacionals dels 28 membres de la UE.

Des de fa temps, la campanya NO al TTIP ha exposat als parlamentaris europeus el seu rebuig a la proposta. En l’àmbit agrícola, es considera que el tractat exposaria als agricultors i als ramaders a més pressió per la competitivitat comercial, el que suposaria un debilitament d'aquest sector, així com un major impediment per a les polítiques de compra pública de promoció de productes de proximitat, amenaçarien els estàndards de producció i processament d'aliments, fent impossible el desenvolupament d'una agricultura sostenible.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat