JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

21/12/2016 - JARC-COAG exigeix a la UE un enduriment dels controls per evitar que s’introdueixin productes agrícoles del Sàhara com a marroquins

    Reunió COAG Brusel·les

Veure més informació:

Després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE , en la qual reconeix que els territoris del Sàhara Occidental estan fora de l’acord comercial amb el Marroc

  • L’organització agrària va denunciar al novembre de 2012 que l’acord de lliure comerç agrícola UE-Marroc vulnerava la legislació europea sobre comercialització de fruites i hortalisses fresques en limitar la capacitat dels consumidors d’identificar clarament si un producte etiquetat com a originari del Marroc procedeix d'aquest Regne o és originari del Sàhara Occidental.
  • L’entitat es mostra contrària als acords comercials europeus amb tercers països. Aquests, provoquen competència deslleial vers els agricultors i ramaders europeus, que treballen sota un marc normatiu molt més estricte que els suposa uns costos majors, i una relaxació dels estàndards europeus de qualitat i seguretat alimentària en perjudici de tots els consumidors.

JARC-COAG exigeix a la Unió Europea un enduriment dels controls en frontera per evitar que s’introdueixin al mercat comunitari productes agrícoles conreats als territoris del Sàhara Occidental com si fossin del Marroc, tal com s’ha realitzat fins al moment.

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea publicada avui reconeix que els territoris del Sàhara Occidental estan fora de l’acord comercial amb el Marroc, perquè el dret internacional no reconeix la sobirania del regne alauita sobre els mateixos. D’aquesta manera, seria il·legal que les produccions del Sàhara entressin a Europa sota les condicions de l’acord amb el Marroc.

L’organització agrària continua alertant sobre els efectes negatius de l’acord comercial europeu amb el Marroc. Considera que la sentència publicada avui continua en la línia de les declaracions realitzades recentment per la Ministra Agricultura, García Tejerina, en les quals es mostrava favorable a mantenir les esmentades relacions comercials. L’entitat agrària lamenta  aquesta postura, ja que considera que novament es prioritzen acords que perjudiquen seriosament els interessos dels agricultors i ramaders de l'Estat espanyol i dificulten la lliure elecció dels consumidors europeus.

JARC-COAG ja va denunciar al novembre de 2012 que l'Acord de lliure comerç agrícola UE-el Marroc vulnerava la legislació europea sobre comercialització de fruites i hortalisses fresques, en limitar la capacitat dels consumidors per identificar clarament si un producte etiquetat com a originari del Marroc procedeix d'aquest Regne o bé és originari del Sàhara Occidental. L’entitat recorda que la legislació europea de fruites i hortalisses estableix que els productes que es venen com a  frescos s’han de comercialitzar amb la indicació del país d’origen. Sobre aquesta qüestió, hi ha pendent una sentència del Tribunal de Justícia de la UE a una demanda interposada pel Front Polisario.

Impacte de l’acord sobre el sector de fruites i hortalisses espanyol

JARC-COAG rebutja els termes de l’acord aprovat amb el Marroc, perquè perjudica seriosament l’economia de les zones productores de fruites i hortalisses de l'Estat espanyol. Aquests cultius generen a Espanya la meitat de l’ocupació agrària, més d’un terç de la producció final agrària i tenen un important pes en la balança comercial (la campanya passada, el valor de l’exportació es va elevar als 10.500 milions d’euros). La renovació de l’acord suposa un cop dur a l’economia i a l’ocupació.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat