JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/12/2016 - El DARP es compromet a replantejar l’ajut a la ramaderia ecològica de boví de carn d’engreix per recuperar el suport econòmic anterior a l’any 2015

    Jornada Agroramadera

Veure més informació:

L’organització agrària havia alertat que amb el nou PDR s’havia reduït més d’un 30% el suport a aquests ramaders. Davant l’evidència el DARP ha accepta fer una proposta amb els canvis necessaris per no tornar-los a perjudicar a partir de la campanya 2017.

  • L’entitat ho ha exposat a Bellver de Cerdanya, durant la 5a Jornada Agroramadera, en la qual també s’ha informat que, a partir d’avui el DARP farà efectiu el 20% de l’ajut agroambiental a la ramaderia ecològica que inicialment també s’havia retallat a tots els ramaders. Aquesta reducció havia estat molt criticada per JARC-COAG.

L’organització agrària JARC-COAG ha aconseguit el compromís del Departament d’Agricultura de fer una nova proposta per modificar el càlcul de l’ajut a la ramaderia ecològica per al boví de carn d’engreix, aplicable a partir del 2017. Els canvis normatius aplicades a partir de l’any 2015 han provocat una retallada de l'import superior al 30%.

Des de JARC-COAG, s’havia advertit al DARP que amb el nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR 2015-2020) el càlcul d’aquests ajuts s’havia “descompensat”, el que ha provocat un impacte negatiu en els ramaders.  El Responsable de Muntanya de JARC-COAG, Josep Bombardó, comenta que “després de constatar que el nombre de sol·licitants dels ajuts era similar i l’import concedit era més baix, el DARP s’ha avingut a fer una proposta de modificació del PDR amb les variacions que vam demanar”.

Aquesta possible millora, que es faria efectiva amb la DUN de l’any 2017, es va exposar durant la 5a Jornada Agroramadera que l’organització agrària va celebrar a Bellver de Cerdanya, on  també s’informà que el Departament faria efectiu a partir d’avui el 20% de l’ajut agroambiental a la ramaderia ecològica que inicialment s’havia retallat. Reducció molt criticada per JARC-COAG.

Fiscalitat, assegurances i ajuts

Durant la sessió, que va aplegar un centenar de persones, el gerent de Finques Estañol, Joan Estañol, va repassar els avantatges fiscals que tenen les agricultors i ramaders professionals en determinats aspectes, com són les transmissions de béns i les donacions en vida. Per la seva banda, el tècnic de JARC-COAG, Jaume Salla, va realitzar una comparativa sobre les diferents línies d’assegurances per bestiar i pastures, pròpies de les zones de muntanya. Per acabar la jornada, el secretari tècnic de JARC-COAG, Jordi Vidal, va fer un balanç de l’aplicació del PDR 2015-2020.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat