JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

12/12/2016 - JARC-COAG denuncia Mercadona davant Competència i AICA per venda de fruita per sota del cost de producció

    Lineal Mercadona

Veure més informació:

La cadena de supermercats comercialitza poma Reineta i pera Conference a 0,29 € el quilo, preus situats sota el cost de producció.

  • L’organització agrària, que ha rebut la informació de la Plataforma en Defensa del Sector de la Fruita, els hi dóna suport per aconseguir que es sancionin aquestes pràctiques comercials que pressionen els preus a la baixa, perjudicant la renda dels productors i la valoració de la fruita.

L’organització agrària JARC-COAG denuncia la cadena de supermercats Mercadona per possible venda a pèrdues (comercialitzar un producte a un preu més baix del que s’ha adquirit) en les seves ofertes de fruita. L’entitat porta aquesta pràctica davant l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i la Agencia de Información y Control Alimentarios (AICA), després de comprovar que en una de les seves ofertes, ha posat a la venda poma Reineta i pera Conference a 0,29 € el quilo, per sota del preu que li costa produir-les al pagès.

El Cap Sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, indica que “aquestes habituals pràctiques pressionen a la baixa els preus, provocant pèrdues als productors i desvaloritzant la fruita. Ens enganyen a tots, usen un aliment com a reclam per aconseguir atreure a més clients que acaben comprant altres productes en els quals el supermercat obté un marge superior, i això provoca una baixada de preus en origen i que els compradors considerin normal poder menjar fruita de qualitat a un preu ruïnós per als productors".

Borda recomana als pagesos que no portin els seus productes als Interproveïdors de Mercadona (intermediaris) sense preu ni un contracte de compravenda, el que es coneix com a venda a resultes, perquè es poden acabar trobant amb liquidacions que els hi suposin pèrdues. En aquest sentit, demanarà informació sobre l'Interproveïdor que ha entregat aquesta fruita i el preu a que ho ha fet.

No hi ha transparència en la formació de preus i s’incompleix la llei

JARC-COAG continua denunciant que la manca de transparència en la formació de preus de la fruita i l’incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària, que estableix l’obligació de tenir un contracte per vendre el producte, provoca que els pagesos entreguin la seva collita sense saber que se’ls pagarà (venda a resultes). Aquesta situació propicia que es puguin fer ofertes agressives, com la que ara es denúncia, mentre els pagesos es van arruïnant.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat