JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

15/11/2016 - JARC-COAG rep el suport de Catalunya Sí Que es Pot i del PSC per aconseguir més pressupost pel sector agrari català

    Reunió amb CSQP Reunió amb PSC

Veure més informació:

El president de l’entitat, Francesc Boronat, s’ha reunit recentment amb els portaveus d’Agricultura de les dues formacions al Parlament, Hortènsia Grau, i Òscar Ordeig, que s’han mostrat disposats a traslladar la petició al Ple en el transcurs de la negociació dels Pressupostos.

  • L’organització agrària indica que si es vol garantir una alimentació de qualitat i segura cal invertir molt més en el sector agrari català, assegurant, com a mínim, el suport a la incorporació de joves, les inversions, les mesures agroambientals, la producció ecològica i les zones amb limitacions naturals.
  • Recorda que la Generalitat aporta menys d’un 1% del pressupost a Agricultura i d’aquest, menys d’un 0,33% arriba directament als productors

 El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, s’ha reunit recentment amb els portaveus d’Agricultura de Catalunya Sí que Es Pot (CSQP), Hortènsia Grau, i del PSC, Òscar Ordeig, que li han donat suport en la demanda de l’organització agrària d’aconseguir augmentar el pressupost per a Agricultura a Catalunya. En les trobades amb els dirigents polítics, en les quals també van participar els líders de les dues formacions, Lluís Rabell, i Miquel Iceta, JARC-COAG ha aconseguit el compromís de traslladar i aquesta reivindicació al  Ple de la negociació dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per l’any 2017.

L’organització agrària continua així la ronda de reunions amb representants polítics per aconseguir incrementar el pressupost de la Generalitat adreçat als productors professionals del sector agrari. Fa anys que no es disposa de suficients diners per afrontar els aspectes bàsics, que serien el suport a la incorporació de joves, les inversions, la producció ecològica, les mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i als productors de les zones amb limitacions naturals.

Els representants de CSQP i el PSC s’han compromès a traslladar les consideracions de JARC-COAG al Parlament català. L’organització agrària novament ha destacat que la Generalitat no destina ni un 1% del seu pressupost a Agricultura, del qual menys d’un 0,33% s’adreça directament als productors.

Suport per l’àmbit rural, que representa el 88% del territori i el 79% dels municipis

Desencertades mesures en matèria de política agrària i pressupostos insuficients provoquen, segons JARC-COAG, que les dades del sector agrari siguin clarament millorables si hi ha voluntat. Entre 1994 i 2016, el cens d’electors del sector agrari ha baixat un 48,9%, passant de 50.938 a 26.031.

La pagesia catalana viu un procés d’envelliment. Si observem les dades de la DUN, declaració anual feta pels productors al Departament d'Agricultura, veiem que dins el conjunt de persones físiques, les majors de 65 anys han passat de representar el 37% el 2013 al 41% el 2016, fet que contrasta amb l’estancament en l'11% de les persones menors de 40 anys.

D’altra banda, durant els anys 2012 i 2013 s’han denegat per manca de pressupost 1.400 sol·licituds d’ajuts adreçats a executar una inversió estimada de més de 35 MEUR. El 2014 no hi va haver ni convocatòria i el 2015 altre cop s’ha quedat sol·licituds per cobrir.

Altres ajudes, com són les destinades a producció ecològica i integrada, a les zones amb limitacions natural i a les mesures agroambientals, han patit una retallada mínima del 20%, havent-se denegat també sol·licituds a molts productors.

I si analitzem el suport a la incorporació de joves al camp, observem que al final de cada període de la PAC (Política Agrària Comuna) hi ha, com a mínim un any, en el qual no es pot oferir cap suport econòmic als que volen iniciar l’activitat agrària.

Però l’organització no es fixa únicament en els ajuts, perquè són diverses les polítiques agràries que no poden ser ateses, o com a mínim no adequadament, i el paper de l’Administració catalana s’està circumscrivint únicament a les que tenen un cofinançament europeu.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat